Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει τον χρηματοδοτικό μηχανισμό για τη στήριξη νέων έργων ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει τον χρηματοδοτικό μηχανισμό για τη στήριξη νέων έργων ΑΠΕ
Πέμπτη, 07/05/2020 - 15:06

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη δημόσια διαβούλευση διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων για τον σχεδιασμό κανόνων σχετικά με τη θέσπιση ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης της ΕΕ με σκοπό τη στήριξη έργων ΑΠΕ. Ο κύριος στόχος αυτού του μηχανισμού είναι να επιτρέψει στα κράτη μέλη να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να επιτύχουν τους ατομικούς και συλλογικούς τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, θα διευκολυνθεί μια πιο αποδοτική από άποψη κόστους ανάπτυξη των ΑΠΕ σε ολόκληρη την ΕΕ,ειδικά σε περιοχές που είναι γεωμορφολογικά κατάλληλες και πλούσιες σε φυσικούς πόρους,ενισχύοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για επίτευξη της ουδετερότητα σε άνθρακα της έως το 2050. Ο μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως τις αρχές του 2021, όπως προβλέπεται στον κανονισμό.

Ο Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, δήλωσε:

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Αυτός ο νέος μηχανισμός θα παρέχει μια επιπλέον επιλογή στα κράτη μέλη για να συνεισφέρουν στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους μας, επενδύοντας σε περιοχές όπου οι ανανεώσιμες πηγές είναι άφθονες και η ανάπτυξή τους έχει μεγαλύτερη σημασία. Στο πλαίσιο της ανάκαμψης μετά την κρίση, ο μηχανισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί σοβαρά, τόσο με τη λήψη έργων μεγάλης κλίμακας όσο με την υποστήριξη τοπικών ΜΜΕ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η έγκριση του μηχανισμού προβλέπεταιμεταξύ Ιουλίου και τελών Οκτωβρίου, προκειμένου να επιτραπεί η αποτελεσματική συμμετοχή των κρατών μελών στο πρόγραμμα από τις αρχές του 2021.

Περισσότερεςπληροφορίες: Commission implementing act draft - EU renewable energy financing mechanism

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή