Τις προτάσεις της για την απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ παρουσίασε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ) στην Επιτροπή Εργασίας ΑΠΕ
Oι κύριες προτάσεις της ΠΟΣΠΗΕΦ, οι οποίες κατατέθηκαν εγγράφως και υποστηρίχτηκαν από τον αντιπρόεδρό της Άρη Νίκα, ήταν οι ακόλουθες:
1) Oριστικοποίηση της τιμής σύνδεσης φωτοβολταϊκού πάρκου με την υποβολή δήλωσης ετοιμότητας και όχι κατά τη σύνδεσή του στο δίκτυο (τουλάχιστον για εγκαταστάσεις έως 1 MW/P).
Σήμερα υπάρχουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί, ισχύος 1 MW/p, που έχουν δηλώσει ετοιμότητα και περιμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε απώλεια υψηλότερης τιμής, χωρίς υπαιτιότητα του επενδυτή. Ο επενδυτής δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει εκ των προτέρων ποια τιμή θα ισχύσει στο πάρκο του και να ποινολογείται ουσιαστικά με μείωση τιμής, χωρίς δική του υπαιτιότητα.
Κατανοούμε πλήρως τις τεχνικές δυσκολίες του ΔΕΔΔΗΕ, στηρίζουμε το έργο του και τα όποια θέματα.
H ΠΟΣΠΗΕΦ προβλέποντας, αρκετούς μήνες πριν, ότι τέτοιες καθυστερήσεις σε περιόδους αλλαγής ταρίφας θα καλλιεργούσαν δυσάρεστο κλίμα τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και για τους επενδυτές, έκανε επαφές με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και κατέθεσε την πρότασή της, σύμφωνα με την οποία η τιμή ενός Φ/Β σταθμού να «κλειδώνει» με τη δήλωση ετοιμότητας και όχι με τη σύνδεση του σταθμού. Αυτονόητο είναι ότι η ετοιμότητα του σταθμού θα επιβεβαιώνεται από στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία και θα εκδίδουν σχετική βεβαίωση.
Η πρόταση αυτή έτυχε θετικής υποδοχής από τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού θεώρησε ότι είναι λογική και δίκαιη.
Μάλιστα, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην αποστολή σχετικής επιστολής προς το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπως επιβεβαίωσε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπηρεσιακό στέλεχος του ΥΠΕΝ.
2) Επέκταση των υφιστάμενων υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ με επιβάρυνση των επενδυτών
Σήμερα οι υποσταθμοί είναι σχεδόν κορεσμένοι και οι μικρομεσαίες επενδύσεις μέχρι 1 MW σύντομα δεν θα μπορούν να λάβουν όρους σύνδεσης. Αντίθετα, ένας μεγάλος όμιλος μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό χώρο, κατασκευάζοντας έναν υποσταθμό 50 ΜW ή και 100 MW.
Με τον πρόσφατο νόμο 4685/2020 δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να υποβάλουν κοινό αίτημα για προσφορά όρων σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ. Αυτό είναι πιθανό για μεσαίους παραγωγούς, αλλά όχι για μικρούς της τάξης των 500 KW ή 1000 KW.
Το να συγκεντρωθούν από μόνοι τους 100 μικρομεσαίοι του 1ΜW ή 200 παραγωγοί των 500 ΚW/p είναι πρακτικώς ανεφάρμοστο.
Προτείνουμε ο ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει τους υφιστάμενους υποσταθμούς του με τοποθέτηση μετασχηματιστή, όπου είναι τεχνικά εφικτό, και να χρεώνει τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς που θα συνδεθούν, με το κόστος που τους αναλογεί.
Προτείνουμε, μάλιστα, να προβλεφθεί νομοθετικά ότι η τοποθέτηση ενός μετασχηματιστή σε υφιστάμενο υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ δε χρειάζεται νέα περιβαλλοντική άδεια.
4) Απαλλαγή από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ)
Προτείνουμε την κατάργηση της ΕΠΟ και την αντικατάσταση με υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού, σύμφωνα με την οποία το αγροτεμάχιο, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο, δεν είναι σε περιοχή Νatura. Σε περίπτωση περιοχής Natura, ισχύουν τα υφιστάμενα.
5) Επέκταση του ορίου Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων έως τα 5 ΜW/p, όπως ισχύει και για τους αιολικούς σταθμούς.
6) Άμεση έκδοση της ΚΥΑ για τον προσδιορισμό του 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας
Η ΠΟΣΠΗΕΦ αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής Εργασίας ΑΠΕ και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στην κοινή προσπάθεια για το δραστικό περιορισμό ή και την πλήρη εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προσηλωμένη στο στόχο της για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.