Ο Ιούνιος της ενέργειας με πέντε projects και δύο μεταρρυθμίσεις

Ο Ιούνιος της ενέργειας με πέντε projects και δύο μεταρρυθμίσεις
Δευτέρα, 01/06/2020 - 13:10

Ως μήνας της ενέργειας και των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων κι επενδύσεων στον κλάδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Ιούνιος.

Το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα έσοδα των δικτύων διανομής ρεύματος που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η υπογραφή των συμβάσεων του ΑΔΜΗΕ με τις αναδόχους εταιρίες για το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, οι διαγωνισμοί των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ Υποδομών, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας καθώς και η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ είναι επτά παρεμβάσεις που στρώνουν το έδαφος για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, στις 5 Ιουνίου εκτός απρόοπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρουσιάσουν επίσημα το νομοσχέδιο με το πακέτο των κινήτρων για τα ηλεκτρικά Ι.Χ., σκούτερ και ποδήλατα.

Με τις διατάξεις του θεσπίζονται επιδοτήσεις της τάξης των 5.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, προωθείται η δωρεάν στάθμευση αλλά και φορολογικά κίνητρα για εταιρίες που θέλουν να τα προμηθευτούν ή επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα με γραμμές παραγωγής εξοπλισμού ηλεκτροκίνησης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ΕΣΕΚ έχει τεθεί στόχος ώστε το 2030 ένα στα τρία οχήματα, δηλαδή 350.000 να είναι ηλεκτρικά.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μία σύγχρονη μεθοδολογία, η οποία θα υπολογίζει και την πληρωμή κινήτρων για την προώθηση συγκεκριμένων έργων, τα οποία θα προσδίδουν πρόσθετο όφελος στους πολίτες. Το σχεδιαζόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο θα έχει διάρκεια 4 + 4 χρόνια και θα παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια για τις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής.

Κάτι που αποζητούν οι επενδυτές ενόψει και της πώλησης του 49% του Διαχειριστή προς το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δις. ευρώ, ενώ προγραμματίζονται μεγάλα έργα όπως οι "έξυπνοι" μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πέρα από αυτές τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες εντός του μήνα αναμένονται εξελίξεις και σε πέντε μεγάλα projects, όπως:

1. Στις 10 Ιουνίου υπογράφονται οι συμβάσεις ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τις αναδόχους εταιρίες για τα έργα του επενδυτικού σχεδίου ύψους 1 δις. ευρώ της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Σε 36 μήνες από τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των καλωδιακών τμημάτων και των σταθμών μετατροπής και να ηλεκτριστούν τα δύο καλώδια συνολικής ισχύος 1.000 MW.

2. Εντός του μήνα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει τις short lists με τους τελικούς υποψήφιους διεκδικητές των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας. Θα σηματοδοτήσει την έναρξη της τελικής ευθείας για τους δύο διαγωνισμούς πώλησης του 100% των δύο εταιριών της πάλαι ποτέ κραταιής ΔΕΠΑ. Μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα και funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση των δύο διαγωνισμών.

Επίσης μέσα στον Ιούνιο το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείεται να βγάλει στον "αέρα" και τον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας Το ύψος των επενδύσεων για τη μετατροπή του παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος σε αποθήκη φυσικού αερίου υπολογίζεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

3. Προς το τέλος του Ιουνίου εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει και στην τιτλοποίηση του πρώτου εκ των δύο πακέτων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της. Η διοίκηση της επιχείρησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών διάρκειας έως και 60 ημερών. Η χρηματοδότηση που πρόκειται να αντλήσει η εταιρία εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Capital.gr