Οι εισαγωγές σκληρού άνθρακα στη Γερμανία αναμένεται να μειωθούν κατά 16% και 30% εντός του 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της VDKi την Πέμπτη, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στη βιομηχανία και την ενέργεια, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού και του ανταγωνισμού από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η συγκεκριμένη μείωση στις εισαγωγές θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη και μάλιστα, πρόκειται να είναι και η πιο απότομη από εκείνη του 10,2% σε ετήσια βάση, η οποία παρατηρήθηκε το 2019.
Σύμφωνα με τη VDKi οι αναμενόμενες συνολικές εισαγωγές για το 2020 κυμαίνονται μεταξύ των 29,6 και των 35,4 εκατομμυρίων τόνων, σε σύγκριση με τα 42,2 εκατομμύρια τόνους της περασμένης χρονιάς.
Μάλιστα, μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, οι εισαγωγές άνθρακα μειώθηκαν κατά 31,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.
Η Γερμανία, όντας η μεγαλύτερη οικονομία και εισαγωγέας άνθρακα στην Ευρώπη, παίζει κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες εμπορικές ροές και στις τιμές του άνθρακα. Η χώρα χρησιμοποιεί άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, καθώς και στην παραγωγή χάλυβα.
Η VDKi σημείωσε ότι τον Ιανουάριο, η τάση για φθηνό αέριο εξοβέλισε τον άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που εντάθηκε με την αύξηση των τιμών στις άδειες εκπομπών άνθρακα.
Επιπλέον, η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, «διαβρώνοντας» τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες μονάδες παραγωγής που βασίζονται σε κοντινούς συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Έτσι, η παραγωγή ηλεκτρισμού από σκληρό άνθρακα μειώθηκε κατά 41,4% σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τον ακατέργαστο χάλυβα, η γερμανική παραγωγή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 10% και η παραγωγή χυτοσιδήρου κατά 11,2%.
Υπενθυμίζεται δε, ότι η Γερμανία έχει ήδη ψηφίσει νομοσχέδιο για την έξοδο από τον άνθρακα έως το 2038, έτσι ώστε να περιοριστούν οι επιζήμιες για το κλίμα εκπομπές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα και τα ανθρακωρυχεία θα πρέπει να κλείσουν σταδιακά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, η VDKi δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα διατηρήσουν κάποιο ρόλο στην παροχή 24ωρης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για κάποιο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες εξαρτώνται από τον παράγοντα του καιρού.
Πηγή: Reuters