Siemens Gamesa: Έγκριση IECRE με την υψηλότερη βαθμολογία για την μονάδα δοκιμής πτερυγίων στη Δανία

Siemens Gamesa: Έγκριση IECRE με την υψηλότερη βαθμολογία για την μονάδα δοκιμής πτερυγίων στη Δανία
Παρασκευή, 07/08/2020 - 16:01

Το κέντρο δοκιμών της Siemens Gamesa στο Άαλμποργκ της Δανίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμαστικής βάσης στον κόσμο, είναι η πρώτη μη εμπορική μονάδα δοκιμής πτερυγίων που κατέχει την έγκριση IECRE. Μάλιστα, η έγκριση χορηγήθηκε στο υψηλότερο απαιτούμενο επίπεδο (στάδιο 4).

Πολλά εξωτερικά ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών έχουν έγκριση IECRE για τη διενέργεια δοκιμών για εξαρτήματα ανεμογεννητριών, αλλά μέχρι το τέλος του 2020, το IECRE απαιτεί από τις εγκαταστάσεις δοκιμής πτερυγίων εσωτερικού χώρου, να έχουν επίσης έγκριση IECRE.

Οι ανεμογεννήτριες και τα εξαρτήματα πρέπει να δοκιμάζονται πολυπλεύρως, όπως στην ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου,την απόδοση της ισχύος, τη σχεδίαση πτερυγίων και το διάστημα κόπωσής τους, τον αντίκτυπος των διαφορετικών καιρικών συνθηκών και πολλά άλλα.

Ο Rasmus Ladevig, επικεφαλής του Κέντρου Δοκιμής Λεπίδων στο Άαλμποργκ της Δανίας, που ηγήθηκε της διαδικασίας έγκρισης IECRE από την πλευρά της Siemens Gamesa, δήλωσε:

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη με τους πελάτες μας. Η έγκριση IECRE σημαίνει ότι οι πελάτες μας μπορούν να είναι σίγουροι ότι έχουμε πραγματοποιήσει τις δοκιμές πτερυγίων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της IEC είτε ήταν στο δικό μας κέντρο δοκιμών είτε σε εξωτερικό κέντρο δοκιμών».

Πώς ελέγχονται τα πτερύγια;

Η δομική ακεραιότητα του πτερυγίου δοκιμάζεται με διάφορους τρόπους.

Στη στατική δοκιμή, το πτερύγιο τραβιέται αρκετά σκληρά μία φορά ως προσομοίωση της ριπής του αέρα που το χτυπά. Η δοκιμή εκτελείται είτε έξω χρησιμοποιώντας κινητούς γερανούς είτε μέσα στο κέντρο δοκιμών χρησιμοποιώντας σταθμούς έλξης. Το πτερύγιο είναι εξοπλισμένο με σφιγκτήρες φόρτωσης και δοκιμάζεται σε τέσσερις κατευθύνσεις περιστρέφοντάς το στη βάση δοκιμής.

Στη δυναμική δοκιμή, το πτερύγιο μετακινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω 2-4 εκατομμύρια φορές για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια κόπωση. Ο σκοπός αυτής της δοκιμής είναι να προσομοιώσει την πίεση στο πτερύγιο κατά τη διάρκεια της ζωής του όταν αυτό είναι σε λειτουργία.

Σημειώνεται ότι χρειάζονται εννέα έως 12 μήνες για την εκτέλεση όλων των δοκιμών σε ένα πτερύγιο.