Φωτοβολταϊκά: Κυριάρχησαν ως εγκατεστημένη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019

Φωτοβολταϊκά: Κυριάρχησαν ως εγκατεστημένη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2019
Τετάρτη, 02/09/2020 - 15:40

Τα φωτοβολταϊκά ανακηρύχθηκαν ως η κύρια τεχνολογία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως για το 2019, με ρεκόρ εγκατεστημένης ισχύος τα 118 GW, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Στην έκθεση Power Transition Trends 2020 αναφέρεται ότι τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες ενέργειας, με το ρεκόρ των 118 GW εγκατεστημένης ισχύος, σε πολλές χώρες, όπως είναι η Αυστραλία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ναμίμπια, η Ουρουγουάη και οι ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών ήταν η πιο δημοφιλής τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο ένα τρίτο των εθνών, σύμφωνα με το BNEF, αντιπροσωπεύοντας το 45% της εγκατεστημένης ισχύος νέας γενιάς που προστέθηκε το 2019.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε από τα 43,7 GW της συνολικής παγκόσμιας ισχύος το 2010, στα 651 GW μέχρι το τέλος του 2019.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευσαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των 265 GW της νέας εγκατεστημένης ισχύος μέσα στο 2019.

Επίσης, για πρώτη φορά οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την αιολική και ηλιακή ενέργεια αποτέλεσαν την πλειοψηφία της τεχνολογίας νέας γενιάς για το 2019. Μάλιστα, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν τα τρία τέταρτα της παραγωγικής ικανότητας του 2019.

Η αναλύτρια του BNEF, Luiza Demoro, ανέφερε ότι η απότομη μείωση του κόστους του ηλιακού εξοπλισμού, δηλαδή των μονάδων που εγκαθίστανται σε στέγες σπιτιών και σε χωράφια, έχουν κάνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ευρέως διαθέσιμη για σπίτια, επιχειρήσεις και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται πλέον παντού, κάτι που τα καθιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση του BNEF, για το 2019 η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευσε το 2,7% της παγκόσμιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με το 0,16% της προηγούμενης δεκαετίας.

Η εκτίμηση του BNEF είναι ότι η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με 140-178 GW νέας εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την περίοδο 2018-2019, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα μειώθηκε κατά 3%, καθώς μειώθηκε η συχνότητα της λειτουργίας των εργοστασίων. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη πτώση της παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα από την περίοδο 2014-2015, και ενώ σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα συνδεδεμένες στο δίκτυο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, αυτές οι μονάδες λειτουργούν λιγότερο συχνά.

Πηγή: BloombergNEF

Φωτογραφία: Pixabay