Ηνωμένο Βασίλειο: Θα πρέπει να εγκαταστήσει 6520 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα

Ηνωμένο Βασίλειο: Θα πρέπει να εγκαταστήσει 6520 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα
Τετάρτη, 09/09/2020 - 12:39

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να εγκαταστήσει 6520 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα Λευκή Βίβλο της Atkins.

Πιο συγκεκριμένα, το «Race to Net Zero» υπολογίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της ενεργειακής τεχνολογίας που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Αναφέρει δε, ότι εκτός από την προσθήκη 6520 υπεράκτιων ανεμογεννητριών, ο βρετανικός τομέας παραγωγής ενέργειας χρειάζεται να ενισχυθεί και με 48 μονάδες φυσικού αερίου, 66 εγκαταστάσεις βιομάζας και έξι πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας μέσα επόμενα 30 χρόνια.

Επιπλέον, απαιτείται η προσθήκη 20 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας, 80 GW ηλιακής ενέργειας και 15 με 30 GW αποθήκευσης ενέργειας, αν και ο αριθμός των μονάδων παραμένει απροσδιόριστος.

Η Atkins υπολόγισε ότι επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτύχει το 43% του απαιτούμενου ρυθμού κατασκευής. Επιπλέον, η Λευκή Βίβλος επισημαίνει ότι το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος θα «βασιστεί σε μεγάλο βαθμό» σε τρεις βιομηχανίες που βρίσκονται ακόμη πρώιμο στάδιο: στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), στην αποθήκευση ενέργειας και στην παραγωγή υδρογόνου.

Τα ευρήματα ακολούθησαν την ανάλυση του σεναρίου CCC Net Zero, που εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εγκαταστήσει 9-12 GW ετησίως μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, και προβλέπει ότι το 2050 η ισχύς θα προέρχεται κατά 11% από πυρηνικά, κατά 58% από αιολικά και ηλιακά, κατά 22% από αεροστρόβιλους συνδυασμένου κύκλου με αποθήκευση άνθρακα και κατά 6% από βιοενέργεια.

Η Λευκή Βίβλος καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτά τα ποσοστά θα υπόκεινται σε αλλαγές λόγω παραγόντων, όπως είναι η χαμηλή κατανάλωση άνθρακα, το αυξανόμενο κόστος συστήματος και η βιομηχανική ικανότητα.

Το έγγραφο ζητά επίσης «επείγουσες» κυβερνητικές επενδύσεις, καθώς και τη δημιουργία ενός μόνο κυβερνητικού φορέα ή του «Αρχιτέκτονα του Ενεργειακού Συστήματος» για τον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού συστήματος του 2050 και για την αξιολόγηση του συνολικού κόστους ζωής.

Πηγή: renews.biz