Η αγορά των ΑΠΕ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι που τέθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν χθες στο συνέδριο του Economist, από τη γενική γραμματέα του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ, ήτοι 900 εκατ. ευρώ ετησίως κάθε χρόνο μέχρι το 2030 προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι του ΕΣΕΚ.
Συγκεκριμένα θα χρειαστεί να προστεθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία 8,5GW ή αλλιώς 850 MW ετησίως προκειμένου από 10,5 GW εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σήμερα να φτάσουμε τα 19GW που προβλέπει το ΕΣΕΚ.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και είναι έντονο καθώς αυτή τη στιγμή ωριμάζουν έργα συνολικής ισχύος 26GW, με περίπου 5GW να είναι εξαιρετικά ώριμα έργα. Παράλληλα στο στάδιο της αδειοδότησης βρίσκονται 35GW έργων, ενώ υπάρχουν ακόμη περίπου 5GW μικρών έργων που συνδέονται στο δίκτυο και περίπου 10GW μεγάλα έργα που προχωρούν ως στρατηγικές επενδύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, στο νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών έως και την έκδοση της άδειας λειτουργίας των ΑΠΕ, θα μπουν τα θεσμικά θεμέλια τόσο για τη δημιουργία υβριδικών μονάδων που θα συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας όσο και για τη δημιουργία κλασικών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων.
ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Στο νέο τοπίο της αγοράς της πράσινης ενέργειας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και όπως τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Μαύρος, πρώτος άμεσος στόχος είναι η εταιρεία να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 10%.
Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέχρι το τέλος του έτους θα διαθέτει 200MW έργων σε λειτουργία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται ακόμη 50MW. Σε δρομολογημένη κατασκευή βρίσκονται 280MW ενώ σύντομα θα προστεθούν ακόμη 100MW. Στόχος της επιχείρησης είναι να φτάσει τα 600MW εγκατεστημένης ισχύος μέσα στην προσεχή διετία.
Παράλληλα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα κατασκευάσει έργο που θα λειτουργήσει με διμερές συμβόλαιο στο νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (target model).
Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη για το οποίο θα υπογραφεί διμερές συμβόλαιο με τη μητρική ΔΕΗ. Σημειώνεται τέλος ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο (ΓΕΚ Τέρνα) για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 15MW στη Δ. Μακεδονία.
Η υπογραφή της σύμβαση ανοίγει το δρόμο για την έναρξη κατασκευής και του δεύτερου μεγάλου πάρκου της εταιρείας, μετά το πρώτο "15άρι” που κατασκευάζεται από τη ΜΕΤΚΑ.
capital.gr / Χάρης Φλουδόπουλος