Η Εσθονία και η Λετονία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού έργου

Η Εσθονία και η Λετονία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού έργου
Δευτέρα, 21/09/2020 - 16:25

Η Εσθονία και η Λετονία υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου, τις προηγούμενες ημέρες και πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών και Υποδομών της Εσθονίας, Taavi Aas και ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Janis Vitenbergs, υπέγραψαν ψηφιακά το μνημόνιο που σηματοδοτεί τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη του έργου, πραγματοποιώντας επίσης ανάλυση κόστους-οφέλους.

Η ισχύς του υπεράκτιου αιολικού πάρκου θα φτάνει το 1 GW, η οποία είναι ανάλογη του 20% της κατανάλωσης ενέργειας των δύο χωρών. Μάλιστα, με το έργο θα γίνει δυνατή και η προσέλκυση επενδύσεων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην περιοχή ενώ θα καταστήσει πιο προσιτή τη σύνδεση στο δίκτυο και για άλλους.

Αφού τα κράτη πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μελέτες, όπως είναι η μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα πραγματοποιήσουν δημοπρασία για την άδεια.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Εσθονία και η Λετονία θα κατανείμουν εξίσου το κόστος και τα έσοδα που θα προκύψουν από το έργο.