Κατά καιρούς υπήρξαν εμβληματικές επενδύσεις, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η δημιουργία της ΔΕΗ το 1950 αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα καθώς αποτέλεσε την απαρχή για τον εξηλεκτρισμό της χώρας. Η σύστασή της έγινε με στόχο τη συνένωση των περισσοτέρων από 350 μονάδων παραγωγής και διανομής ρεύματος σε όλη τη χώρα που μέχρι τότε λειτουργούσαν ανεξάρτητες η μια από την άλλη. Έτσι δημιουργήθηκε η ενιαία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που γνωρίσαμε μέχρι και πριν μερικά χρόνια, με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην ηλεκτρική ενέργεια.
Δέκα χρόνια αργότερα από τη ΔΕΗ, η Πεσινέ αποτέλεσε το κορυφαίο παράδειγμα της χώρας μας συμμετοχής στην β’ βιομηχανική επανάσταση. Η μονάδα που δημιούργησαν οι Γάλλοι της Pechiney, κοντά στα Ασπρα Σπίτια της Βοιωτίας στον Κορινθιακό Κόλπο, αποτέλεσε μια πρότυπη βαριά βιομηχανία, με αξιοποίηση μεγάλων ηλεκτρικών μηχανών και τη δημιουργία καθετοποιημένης παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου από βωξίτη που ήταν άφθονος στην περιοχή. Η επένδυση αυτή, πάνω από 50 χρόνια έως τώρα, συνεχίζει να δημιουργεί ακόμη και σήμερα μεγάλες ποσότητες αλουμινίου για την εσωτερική, αλλά και την αγορά του εξωτερικού.
Υπάρχουν και άλλες εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα μας που αποτέλεσαν παραδείγματα διεθνώς. Γνήσιος εκπρόσωπος συμμετοχής της χώρας μας στην γ΄ βιομηχανική επανάσταση ήταν η Coca Cola. Η εταιρεία από το 1969 που δημιουργήθηκε στο Σχηματάρι, κατάφερε όχι μόνον να μην παρασυρθεί από το κύμα αποβιομηχανοποίησης που σάρωσε τη χώρα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, αλλά αντίθετα χάρις την αυτοματοποίηση που επέφερε στην παραγωγή αναψυκτικών, κατάφερε να κερδίσει αγορές που ξεκινούν από τον Ατλαντικό και καταλήγουν στα Ουράλια.
Πολλοί θεωρούν ότι η επένδυση της Microsoft στη χώρα μας θα είναι ένας τέτοιος game changer. Δηλαδή ότι θα καταφέρει να αλλάξει την σελίδα για τη χώρα, ότι θα καταστήσει την Ελλάδα πιο ελκυστική σε νέους επενδυτές, να της προσδώσει την εικόνα της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και κυρίως να την φέρει στην 4η βιομηχανική επανάσταση για την οποία γίνεται πολύς λόγος σήμερα.
Σίγουρα η επένδυση που επαγγέλλεται η μεγάλη αμερικανική εταιρεία, δεν είναι από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ανά τον πλανήτη. Είναι ωστόσο η μεγαλύτερη στην Ελλάδα για αμερικανική εταιρεία στα τελευταία 20 εως 30 χρόνια. Η εταιρεία θα επενδύσει, σύμφωνα με την Ελληνική κυβέρνηση, περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, «σπέρνοντας» χιλιάδες Η/Υ και αποθηκευτικούς χώρους σε τρία διακριτά κέντρα που θα δημιουργήσει στην Αττική, έκτασης 80-100 στρέμματα το καθένα. Την επένδυση αυτή, από αμερικανικής πλευράς, μόνον η Mohegan μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος, εφόσον και όταν αναλάβει το καζίνο στο Ελληνικό.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η επένδυση της Microsoft, είναι μια greenfield επένδυση, δηλαδή από τις επενδύσεις που σπανίζουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ξεφεύγει εντελώς τις διαδεδομένες επενδύσεις στη χώρα μας όπου υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία, αλλάζουν χέρια και τα κεφάλαια μεταφέρονται από την μια τσέπη στην άλλη. Τα κεφάλαια της επενδυσης αυτή ια διαχυθούν σε όλη τη χώρα, αφού δίπλα σε αυτή αναμένεται να δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα επιχειρήσεων που θα στηρίξει τη λειτουργία του κέντρου. Πρόκειται για εταιρείες υπολογιστών, λογισμικού, παροχής υπηρεσιών κ.λπ.
Η κατηγορία που θα επωφεληθεί περισσότερο θα είναι οι παραγωγοί ενέργειας. Συγκεκριμένα θα απαιτηθούν πολλά στρέμματα φωτοβολταϊκών πάρκων και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που θα υποστηρίξουν ενεργειακά τα τρία κέντρα της Microsoft. Καθώς μάλιστα η Αττική βάλλεται από τις ηλιακές ακτίνες σχεδόν 11 ½ μήνες το χρόνο, οι ανάγκες σε ψύξη αυτών των ενεργοβόρων εγκατάστασεων, θα είναι τεράστιες, αφού κάθε στιγμή θα κυλούν εκατομμύρια αμπερ ηλεκτρικού ρεύματος στους χιλιάδες Η/Υ και δίσκους που θα φιλοξενούν.
Ο επικεφαλής της Microsoft Μπραντ Σμιθ, κατά την παρουσίαση με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Μουσείο της Ακρόπολης, εξήγησε επίσης ότι μέχρι το 2025, οι ενεργειακές ανάγκες θα καλύπτονται αποκλειστικά ΑΠΕ. Αυτό άλλωστε αποτελεί και υποχρέωση με βάση τις κοινοτικές συνθήκες και αξίζει ειδικής μνείας, ότι αν η χώρα δεν είχε αποφασίσει να επιταχύνει το βηματισμό προς στις ΑΠΕ, πιθανώς η επένδυση αυτή να μην έρχονταν ποτέ.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα Κέντρα Δεδομένων χτίζονται πρωτίστως με όρους ενεργειακής επάρκειας με χαμηλό κόστος καθώς έχουν μεγάλες ανάγκες σε ψύξη λόγω των μεγάλων ηλεκτρικών φορτίων που αξιοποιούν. Γι’ αυτό μέχρι πριν μερικά χρόνια οι μεγάλοι παίκτες (Microsoft, Google, Amazon κ.λπ.) επέλεγαν κυρίως βόρειες χώρες, με χαμηλή μέση θερμοκρασία το χρόνο με στόχο να μετριάζεται το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των data centers.
Το πιο μεγάλο κέρδος ωστόσο της κυβέρνησης και της χώρας, είναι ότι η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης μεγάλων, και με ισχυρό brand name στην διεθνή αγορά, παικτών. Κατ’ ουσίαν η απόφαση αυτή της Microsoft μεταφράζεται ότι η Ελλάδα πέρα από το γεγονός ότι «καλωσορίζει τους επενδυτές», κυρίως ότι «προσφέρει σταθερό πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον» για τη δημιουργία μεγάλων επενδύσεων που θα έχουν ζωή σε βάθος χρόνου. Επίσης μεταφράζεται ότι υπάρχουν προοπτικές συμμετοχής της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση.
Βαγγέλης Μανδραβέλης / liberal.gr