Την τεχνογνωσία και την εμπειρία στα διεθνή έργα EPC ηλιακής ενέργειας μεταφέρει και στην Ελλάδα η Mytilineos. Η πρόκληση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού των 200 MW στην Κοζάνη. Η σφραγίδα της εισηγμένης στο στοίχημα της απολιγνιτοποίησης.
Η τεχνογνωσία του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της Mytilineos στα έργα EPC των πάρκων ηλιακής ενέργειας είναι δοκιμασμένη και πιστοποιημένη στη διεθνή αγορά.
Η εισηγμένη τον περασμένο και τελευταίο μήνα του 2020 ανακοίνωσε σειρά συμβάσεων που ανέλαβε για τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή φωτοβολταϊκών σε Χιλή, Αυστραλία, Ισπανία αλλά και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, όπως στη Σκωτία.
Ήδη η ελληνική εταιρεία συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους κατασκευαστές EPC στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενώ έχει ήδη μπροστά της μία «προίκα» έργων 4,3 GW που θα αναπτύξει με τη μέθοδο BOT, δηλαδή το χτίσιμο, τη λειτουργία και στη συνέχεια την πώληση τους. Το χαρτοφυλάκιο της εκτείνεται και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη.
Η εμπειρία και η ικανότητα του τομέα RSD της Mytilineos αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς εταιρίες με τις οποίες έχει συστήσει κοινοπραξίες για την ανάληψη έργων εκτός συνόρων.
Η ελληνική εταιρεία αναμένεται να ανέβει πιο ψηλά στη λίστα των μεγάλων κατασκευαστών EPC, με το φωτοβολταϊκό των 200 MW στην Κοζάνη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη, που τρέχει η ΔΕΗ επιδιώκοντας την απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Mytilineos, κερδίζοντας το έργο των 110 εκατ. ευρώ με ανταγωνιστική προσφορά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση. Να φέρει σε πέρας το σύνθετο project, το οποίο ξεκινά να υλοποιείται τον Μάρτιο αλλά και να βάλει τη δική της σφραγίδα στο στοίχημα της απολιγνιτοποίησης.
Η εισηγμένη, σημειώνεται ότι έχει αναλάβει και το δεύτερο φωτοβολταϊκό του cluster των τριών συνολικής ισχύος 230 MW. Πρόκειται για πάρκο 15 MW και το ανέλαβε έναντι 10 εκατ. ευρώ.
Η Mytilineos πέραν αυτών των δύο έργων διεκδικεί και το επίσης μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη με τη «ΔΕH Ανανεώσιμες» να έχει συγκεντρώσει άλλες επτά προσφορές από τις εταιρίες AVAX, ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΤΕΡΝΑ και τις ξένες πολυεθνικές στον κλάδο του EPC των ενεργειακών έργων Voltalia, Sunel και Dongfang.
Χρήστος Κολώνας / euro2day.gr