Τον Σεπτέμβριο του 2020, οκτώ χώρες της Βαλτικής (Πολωνία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία) υπέγραψαν κοινή δήλωση με την Κομισιόν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε στα τέλη Νοεμβρίου νομοσχέδιο σχετικά με την υπεράκτιας αιολική ενέργεια, η οποία στοχεύει στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την ανάπτυξη 5,9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα πολωνικά ύδατα έως το 2030.
Επιπλέον, ο Timo Tatar, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Εσθονίας ανακοίνωσε στις 3 Δεκεμβρίου στο WindTV, την ετήσια εκδήλωση της WindEurope, ότι η Εσθονία και η Λετονία θα πραγματοποιήσουν ένα διαγωνισμό το 2026 για το κοινό τους υπεράκτιο αιολικό πάρκο.
Ακόμη, στις 14 Δεκεμβρίου, η Γερμανία και η Δανία ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και το ανανεώσιμο υδρογόνο. Οι δύο χώρες εργάζονται ήδη για τη σύνδεση των δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων κοντά στο "Kriegers Flak" στη Βαλτική, με συνδέσεις δικτύου να πραγματοποιούνται και για τη Γερμανία και τη Δανία, και πιθανώς να γίνει και μία για τη Σουηδία σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η Βαλτική Θάλασσα έχει απίστευτες δυνατότητες για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και θα μπορούσε να φτάσει έως και 93 GW ισχύος μέχρι το 2050, από τα 2,2 GW σήμερα.
Εκτός από την παροχή καθαρής και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και απασχόληση.
Επίσης, χώρες της περιοχής που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα θα επωφεληθούν από την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Οι χώρες στα νοτιοανατολικά, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αξιοποιούν τις δυνατότητες του Εύξεινου Πόντου. Η Ρουμανία μάλιστα ολοκληρώνει τον πρώτο της υπεράκτιο αιολικό νόμο, ανοίγοντας το δρόμο για νέα υπεράκτια αιολική ενέργεια στη λεκάνη.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να επενδύσουν μαζικά σε υποδομές δικτύου, τόσο στον χερσαίο όσο και στον υπεράκτιο τομέα, καθώς και σε λιμάνια, ενώ τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για τις συγκεκριμένες επενδύσεις στη Βαλτική.
Πηγή: evwind.es