«Πυκνώνουν» τα project εγχώριων αλλά και διεθνών εταιρειών για έργα «μαμούθ» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις αιτήσεις έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ που υποβλήθηκαν στον Κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στα ήδη υπάρχοντα σχέδια για έργα ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, έρχονται να προστεθούν 100 αιτήσεις για την αδειοδότηση ανά την ελληνική επικράτεια καινούριων «πράσινων» σταθμών ηλεκτροδότησης, με ισχύ που ξεπερνά για τον καθένα σταθμό τα 100 MW.
Όπως ισχύει βέβαια με όλα τα πρότζεκτ που δίνουν το παρών σε κάθε αδειοδοτικό κύκλο, μόνο ένα ποσοστό από τα έργα που αφορούν αυτές οι αιτήσεις θα λάβει τελικά «σάρκα και οστά», φτάνοντας στο στάδιο κατασκευής και λειτουργίας. Μάλιστα, για να φτάσουν σε αυτό το στάδιο οι 100 προτάσεις θα δώσουν μάχη και μεταξύ τους, με δεδομένο ότι ισοδυναμούν με ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 21,5 GW, όταν σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), έως το 2030 πρόκειται να εγκατασταθούν νέες μονάδες ΑΠΕ 9 GW περίπου, όλων των μεγεθών και τεχνολογιών.
Ακόμη όμως κι έτσι, ο αριθμός των αιτήσεων επιβεβαιώνει το ολοένα αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για «πράσινες» εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, τη στιγμή που έως πρόσφατα τον εγχώριο κλάδο ΑΠΕ σχεδόν μονοπωλούσαν οι μονάδες μεσαίου και μικρού μεγέθους. Μάλιστα, στην πραγματικότητα τα σχέδια για mega project που κατατέθηκαν στον κύκλο του Δεκεμβρίου είναι περισσότερα από 100, καθώς σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι συστοιχίες μονάδων ΑΠΕ, για καθεμία από τις οποίες κατατέθηκαν ξεχωριστές αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού.
Βασικός λόγος για την ενίσχυση των σχεδίων για μονάδες μεγάλης κλίμακας είναι η δρομολογημένη αλλαγή του τρόπου εμπορικής δραστηριοποίησης των ΑΠΕ, με απευθείας συμμετοχή στο Target Model. Έτσι, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προαναγγείλει πως το αργότερο το 2024 θα εκπνεύσει το καθεστώς λειτουργικής στήριξης, με τη λήξη του επόμενου σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών, τα νέα έργα προορίζονται να λειτουργήσουν μέσω διμερών συμβάσεων με μεγάλους καταναλωτές και προμηθευτές (PPA) ή λαμβάνοντας μέρος στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μονάδες μεγάλης ισχύος θα μπορούν να συνάψουν πιο εύκολα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, αλλά και να διεκδικήσουν με πιο ευνοϊκούς όρους την «είσοδό» τους στις χονδρεμπορικές αγορές. Πλεονεκτήματα τα οποία, όπως δείχνουν τα στοιχεία των αιτήσεων, για αρκετούς επενδυτές υπεραντισταθμίζουν τις προκλήσεις χωροθέτησης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και χρηματοδότησης σταθμών ΑΠΕ μεγάλης ισχύος.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των mega πρότζεκτ που υποβλήθηκαν στον κύκλο Δεκεμβρίου, αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι τα δύο μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τα ΕΛΠΕ, έχουν ισχύ 230 MW και 204 MW αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, στον κατάλογο που δημοσιοποίησε η ΡΑΕ, δίνουν το «παρών» επενδυτικές προτάσεις με πολλαπλάσια ισχύ, ξεκινώντας από δύο φωτοβολταϊκά στη Φλώρινα και τη Λάρισα, ισχύος 750 και 630 MW, και μία συστοιχία φωτοβολταϊκών-αιολικών 537,6 MW στην Ηλεία.
Παράλληλα, θέση στη λίστα των 100 αιτήσεων έχουν προτάσεις πολλών εγχώριων Ομίλων με πολυετή παρουσία στον κλάδο, όπως της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τρία έργα ισχύος 150, 120 και 103 MW, σε Λάρισα, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα. Μάλιστα, τα δύο τελευταία είναι πλωτά φωτοβολταϊκά και προορίζονται για εγκατάσταση σε τεχνητές λίμνες (Πουρνάρι και Καστράκι). Παρούσα στον σχετικό κατάλογο είναι και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει υποβάλει αίτηση για φωτοβολταϊκό 340 MW στο ορυχείο Μεγαλόπολης. Επίσης, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες δρομολογεί έναν αιολικό σταθμό 148,8 MW στην Ξάνθη, η ΡΟΚΑΣ ένα φωτοβολταϊκό 135 MW στην Αιτωλοακαρνανία και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ένα φωτοβολταϊκό 110 MW στα Ιωάννινα.
Όσον αφορά τις διεθνείς εταιρείες, ξεχωρίζει η γαλλική Voltalia η οποία μέσω της θυγατρικής της έχει υποβάλει 14 αιτήσεις για mega φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2,1 GW. Η ισχύς των έργων ξεκινά από 99,8 MW και φτάνει μέχρι τα 281,6 MW, ενώ προορίζονται για τη Ροδόπη, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λάρισα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Ημαθία και τα Τρίκαλα. Η επίσης γαλλική AKUO δίνει το «παρών» με ένα φωτοβολταϊκό 133,9 MW στη Θεσσαλία.
Υπενθυμίζεται ότι στον κύκλο Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν 1.864 νέες αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,5 GW.
insider.gr / Κώστας Δεληγιάννης