Η αιολική ενέργεια αποτέλεσε το 15% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2020, η μεγαλύτερη συμβολή του κλάδου στο ενεργειακό μείγμα της περιοχής, σύμφωνα με νέα ανάλυση της EnAppSys.
Η ανάλυση αναφέρει ότι 429 TWh ηλεκτρικής ενέργειας παράχθηκαν από αιολικά πάρκα κατά το 2020, μια αύξηση κατά 4% σε σύγκριση με το 2019.
Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν το 41% της ευρωπαϊκής ενέργειας πέρυσι, η πυρηνική ενέργεια το 25% και τα ορυκτά καύσιμα το 33%.
Αναφέρεται ότι η συνολική καθαρή ενέργεια που παράχθηκε ήταν 1116 TWh, μία αύξηση κατά 8% σε σύγκριση με το 2019.
Η EnAppSys δήλωσε ότι όλοι οι τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αύξησαν την παραγωγή πέρυσι, εκτός από τα απόβλητα. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτέλεσε τη μεγαλύτερη συνιστώσα συμβάλλοντας κατά 477 TWh ή το 43% της καθαρής ισχύος, ακολουθούμενη από την αιολική ενέργεια με 36%, την ηλιακή με 11%, τη βιομάζα με 8% και τα απόβλητα με 1%.
Η Γερμανία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αιολικής ενέργειας, ενώ επιπλέον, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σουηδία βασίζονται επίσης σε σημαντικό ποσοστό στην αιολική ενέργεια.
Ο διευθυντής της EnAppSys, Jean-Paul Harreman, δήλωσε:
«Εν μέσω της παγκόσμιας προσπάθειας για μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα αιολικά πάρκα ως ένα ολοένα και πιο ζωτικό στοιχείο του συνολικού ενεργειακού μείγματος. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε πολύ έντονα στα δεδομένα του 2020 και είναι πιθανό να γίνει πιο έντονη τα επόμενα χρόνια. Όλοι οι τομείς του ανανεώσιμου τομέα, εκτός από τα απόβλητα είδαν αύξηση σε σε σύγκριση με το 2019, με την παραγωγή ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 12%».
Πρόσθεσε ότι ενώ το μείγμα του 2020 ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τα προηγούμενα χρόνια, ο αντίκτυπος του lockdown στα επίπεδα ζήτησης ήταν αισθητός, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο.
«Έχουν υπάρξει διαφορές στις μορφές ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας από τον Μάρτιο, εν μέρει λόγω των διαφορετικών στρατηγικών που υιοθέτησαν οι χώρες για να αντιμετωπίσουν τον Covid-19».
Ανέφερε επίσης ότι τον Φεβρουάριο, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονταν σε παρόμοια επίπεδα, ενώ στο το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, η Γερμανία είχε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τη Γαλλία.
«Προχωρώντας στο 4ο τρίμηνο, η ζήτηση στη Γερμανία μειώθηκε πιο έντονα από αυτήν στη Γαλλία, καθώς το lockdown έγινε πιο αυστηρό. Η ζήτηση στην Ιταλία σημείωσε μεγάλη πτώση τον Φεβρουάριο, καθώς έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για έλεγχο του κορωνοϊού, Σημείωσε άνοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μειώθηκε ελαφρώς στο τρίτο τρίμηνο και παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά το τέταρτο τρίμηνο».
Με πληροφορίες από: reNEWS