Τη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με διπλό στόχο τη διάχυση των θετικών οικονομικών και ενεργειακών αποτελεσμάτων σε τοπικό επίπεδο και αφετέρου, την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Ρένα Δούρου, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν την Τρίτη 19.01.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ).
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμαναν την ανάγκη αξιοπιστίας και σταθερότητας στην αγορά των ΑΠΕ, παράμετροι που αμφισβητήθηκαν από τον κύριο Χατζηδάκη και συνολικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αγορά και οι επενδύσεις, ανεξαρτήτως κλίμακας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και βρίσκονται σήμερα, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης ΝΔ και της επιβολής της έκτακτης εισφοράς στα έργα ΑΠΕ που βρίσκονταν σε λειτουργία προ 31/12/2015, σε πολύ κρίσιμο σημείο. Απόδειξη αυτών των λαθών είναι η μεγάλη πίεση στα νέα έργα μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους και του μειούμενου ποσοστού νέων επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά στέγης και σε οικογενειακής και ατομικής κλίμακας έργα ΑΠΕ.
Πρόσθεσαν ότι η στρατηγική αυτή επιλογή ενίσχυσης του πλουραλισμού στις ΑΠΕ αποτυπώνεται και στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα περιλαμβάνει «ειδικά οικονομικά και τεχνικά εργαλεία» με σκοπό η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στις ΑΠΕ και τα έργα ΑΠΕ των νοικοκυριών και των «αυτοπαραγωγών», βάσει των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και των αναθεωρημένων φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να καλύπτει, το 50% της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Σημείωσαν επιπλέον, ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε παρέμβαση αποτελεί η διασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που είχε διασφαλιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχει ανατραπεί από τις άδικες και χωρίς σχεδιασμό πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η συζήτηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα όπως τέθηκε και από τις δύο πλευρές, είχε ως επίκεντρο το ζήτημα βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ, και ειδικότερα τα «χαράτσια» που επέβαλλε ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στους παραγωγούς ΑΠΕ και στους καταναλωτές, για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα που προκάλεσε ο ίδιος στον Ειδικό Λογαριασμό, με τις υπέρογκες και άδικες αυξήσεις στη ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019 και τα υπερκέρδη των προμηθευτών που κρατήθηκαν παράλογα ψηλά όλο το 2020.
Από τη μεριά του ΠΑΣΥΦΩΣ συμμετείχαν τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Χρήστος Σώκος, Κώστας Φραγκούλης, Βούλα Βανδώρου, όπως και συνέδραμε με τις τεχνικές του γνώσεις ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Γεώργιος Βόκας. Σημείωσαν ότι το Φ/Β στέγης αφορά εν δυνάμει όλους τους Έλληνες πολίτες. Όλοι οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να είναι συνάμα και παραγωγοί πράσινης ενέργειας, ιδίως στην Ελλάδα, τη χώρα του ήλιου. Μια kWh παραγόμενη από Φ/Β στέγης έχει σοβαρά τεχνικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο τα κίνητρα είναι ελλιπή και υφίστανται σοβαρές ελλείψεις και αδικίες σε βάρος των νοικοκυριών που θα ενδιαφέρονταν να εγκαταστήσουν την τεχνολογία αυτή στη στέγη τους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ελάχιστα Φ/Β στέγης εγκαθίστανται τα τελευταία έτη στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ΑΠΕ.
Βεβαίως ανάπτυξη, συνεργασία και εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει όταν παραμένει άλυτο ένα πρόβλημα που βασανίζει χιλιάδες νοικοκυριά με Φ/Β στέγης, όταν από το μνημονιακό 4254/2014 παραβιάστηκαν κατάφωρα και άδικα οι συμβάσεις τους και οι τιμές μειώθηκαν έως και 40%. Νοικοκυριά παγιδεύτηκαν στις συμβάσεις που η ίδια η πολιτεία πρότεινε, και σήμερα πολλοί δυσκολεύονται να κάνουν απόσβεση, ανάμεσά τους άνεργοι, πολύτεκνοι και πολίτες με ειδικές ανάγκες. Τονίστηκαν οι καταφανείς αδικίες και ότι δεν τηρούνται καν οι Συνταγματικές Αρχές της Ισότητας και Αναλογικότητας.
Ο πρόσφατος Νόμος 4759/2020-ΦΕΚ 245/Α/9-12-2020 (Άρθρο 157) ξεχειλίζει το ποτήρι. Σύμφωνα με αυτόν, τα Φ/Β στέγης με ήδη 20-40% περικοπές από το 2014, επιβαρύνονται και με εισφορά 6%, οριζόντια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ειδικός τους χαρακτήρας. Πέρα από το οικονομικό μέρος, αυτή η προχειρότητα και μεροληψία από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματικά εξοργίζει τα χιλιάδες ενεργά μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ.
Και τα δύο μέρη τέλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εποικοδομητική αυτή συνάντηση καθώς και τη βούλησή τους να παράξει απτά αποτελέσματα υπέρ της μικρής επιχειρηματικότητας στον τομέα των ΑΠΕ.