Βούληση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ είναι να επανεκκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, ώστε να λάβει «σάρκα και οστά» η επένδυση της εταιρείας, η οποία αποτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ σε σημερινή αξία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι η αποπεράτωση του έργου μπορεί να δρομολογηθεί σχετικά άμεσα, ώστε η μονάδα να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, ή το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο του 2024.
Στον υδροηλεκτρικό σταθμό και το συνοδό φράγμα θα βρεθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Δυτική Θεσσαλία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Κατά την επίσκεψη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις ενέργειες για το «ξεπάγωμα» του έργου, έπειτα από την ακύρωση της ΑΕΠΟ από το ΣτΕ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για τη λειτουργία της μονάδας.
Χαρακτηριστικές ήταν εξάλλου οι δηλώσεις για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του σταθμού, τις οποίες είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2019, μιλώντας σε εκδήλωση σε κομματική συνάντηση στα Τρίκαλα. «Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη», είχε πει μεταξύ άλλων τότε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να υπάρχουν μισοτελειωμένα έργα τα οποία να σαπίζουν, ειδικά όταν κάποια από αυτά είναι σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα, όπως η Μεσοχώρα».
Αν και η μονάδα είναι ήδη έτοιμη κατά 90%, η ολοκλήρωσή της «πάγωσε» εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου. Αιτία η απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Αξίζει να σημειωθεί πως, με την ετυμηγορία του, το ΣτΕ δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου. Ωστόσο, κρίνει ότι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς «δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζει το νέο φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας. Έτσι, με την υποβολή του φακέλου, θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση καινούριας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που θα «ξεκλειδώσει» την εκτέλεση των εργασιών που απομένουν.
Το έργο δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί πολύπαθο, καθώς ήδη πριν από 15 χρόνια βρισκόταν στην τελική φάση αποπεράτωσης – αφού, για παράδειγμα, από το 2001 έχει εγκατασταθεί στη μονάδα όλος ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος. Μάλιστα, με δεδομένο πως η παραγωγή εκτιμάται σε 380-390 γιγαβατώρες (GWh), κάθε χρόνο που παραμένει ανενεργό, υπολογίζεται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕΗ αγγίζει τα 25-30 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όσο δεν ολοκληρώνεται η μονάδα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής. Κι αυτό γιατί αν συμβεί βίαια έμφραξη στον Άνω Αχελώο, τότε η Μεσοχώρα θα κατακλυστεί βίαια και απροειδοποίητα.
Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr