Επιστολή προς την πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, απέστειλε ο βουλευτής Αρκαδίας και Ε’ αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με την οποία ζητεί από την εν λόγω επιτροπή “να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους (περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δημάρχους της ευρύτερης περιοχής Τρίπολης, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, τη ΡΑΕ καθώς και υποψήφιους επενδυτές), ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση σχετικά με ποιους όρους και προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, με ταυτόχρονο σεβασμό, τόσο του φυσικού, όσο και του πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής”.
Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του Αρκά βουλευτή αναφέρεται: Μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) από το αρμόδιο τμήμα με ενδεικτική απεικόνιση πάνω στον χάρτη Αρκαδίας (Μαίναλο, Λύκαιο Όρος κλπ) των σημείων που υπάρχουν αιτήσεις ή έχουν δοθεί άδειες για την κατασκευή διαφόρων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταϊκά) έχουν ξεκινήσει ευρείας κλίμακας αντιδράσεις μεταξύ φορέων των περιοχών της Αρκαδίας.
Όπως και αλλού έτσι και στην περιοχή της Αρκαδίας η σύγχρονη περιβαλλοντική δράση στην πράξη έχει να αντιμετωπίσει δύο διακυβεύματα: Αυτό της διατήρησης της βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα της συμβολής στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έχει αποσαφηνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ότι ο κύριος στόχος για το κλίμα είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η προώθηση των ΑΠΕ και η μείωση των ορυκτών καυσίμων μοιάζει να είναι μονόδρομος. Ειδικότερα τα αιολικά πάρκα θεωρούνται μια καθαρή πηγή ενέργειας, καθώς δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο επιφέρουν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στα είδη και τα οικοσυστήματα και αυξάνουν την έκταση των τεχνητών εκτάσεων και των δρόμων. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξης της αιολικής παραγωγής ρεύματος πρέπει να γίνει με το ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος. Τον Μάρτιο του 2020 η Ελλάδα είχε καλύψει το 44% του εθνικού στόχου για τις ΑΠΕ που μεταφράζεται σε εγκατεστημένη ισχύ 3,11GW. Αν λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα με βάση τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέχρι το Μάρτιο του 2020 (ΡΑΕ), η εγκαταστημένη ισχύς αναμένεται να αυξηθεί κατά 11 φορές ξεπερνώντας τον εθνικό στόχο του 2030 κατά 5 φορές, μόνο στη χερσαία έκταση της Ελλάδας.
Κλειδί στην επίτευξη των δύο στόχων που προαναφέρθηκαν αποτελεί ο σεβασμός από πλευράς επενδυτών της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος συνολικά καθώς και η ενημέρωση και συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών μέσα από ένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο. Οι αντιδράσεις που προβάλλονται, παρά το ότι αφορούν την εγκατάσταση ΑΠΕ, πρέπει να συζητηθούν με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να υπάρξει η αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στο εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον την περιοχής με πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθώς και πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Η λογική του ΟΧΙ σε όλα ή ΝΑΙ σε όλα έχει αποδειχθεί ότι μας οδηγεί σε λάθος δρόμους.
Δείτε αναλυτικά την επιστολή ΕΔΩ