Το δανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατασκευής του τεχνητού ενεργειακού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα το οποίο θα λειτουργεί ως ενεργειακός κόμβος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το ενεργειακό νησί θα συνδέεται με τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πολλών χωρών και όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση θα είναι ικανό στη μετάδοση έως και 10 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Το νησί θα αποτελεί μια σημαντική υποστήριξη για «υβριδικά» υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα συνδέονται με δύο ή περισσότερες χώρες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται πολλά τέτοια «υβριδικά» έργα σε όλη την Ευρώπη.
Η Δανία κατασκευάζει ήδη το πρώτο στο Kriegers Flak στη Βαλτική Θάλασσα – το οποίο θα συνδεθεί εντός του έτους με τη Δανία και τη Γερμανία. Επιπλέον, η Δανία έχει και άλλο διασυνοριακό έργο υπό εξέλιξη με σχέδια να κάνει το νησί Bornholm ένα ενεργειακό νησί που θα συνδέει υπεράκτια αιολικά πάρκα με τα γερμανικά και δανικά δίκτυα και αργότερα με άλλες χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Ο ΔΣΜ TenneT εξετάζει επίσης για να αναπτύξει έναν κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα ως σύμπλεγμα υβριδικών έργων τα οποία θα δημιουργήσουν μια σύνδεση μεταξύ ολλανδικών και βρετανικών αιολικών πάρκων. Και το Βέλγιο εξετάζει επίσης «υβριδικά» έργα.
Επιπλέον, η Εσθονία και η Λετονία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός κοινού «υβριδικού» υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Κόλπο της Ρίγας. Αυτό το έργο δείχνει ότι τα υπεράκτια διασυνοριακά έργα δεν αναπτύσσονται μόνο στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά αποτελούν ένα ευρωπαϊκό ζήτημα.
Αυτά τα διασυνοριακά υβριδικά έργα θα εξοικονομήσουν χρήματα και χώρο συγκεντρώνοντας τα υπεράκτια στοιχεία παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας των χωρών. Θα βελτιώσουν επίσης τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ χωρών, αυξάνοντας τη ρευστότητα και τον ανταγωνισμό στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας - κάτι που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι τα διασυνοριακά υβριδικά υπεράκτια αιολικά πάρκα θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα. Είναι σημαντικό η ΕΕ να το αναγνωρίσει αυτό και να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την ανάπτυξή τους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:
«Τα σχέδια της Δανίας για έναν κόμβο ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας πρέπει να επικροτηθούν. Και αποτελούν επιπλέον απόδειξη ότι τα υβριδικά υπεράκτια αιολικά πάρκα που συνδέονται με περισσότερες από μία χώρες γίνονται πραγματικότητα. Η ΕΕ πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό και να κινηθεί γρήγορα για να δημιουργήσει ένα σαφές νομικό πλαίσιο. Τα «υβρίδια» είναι ένα καλό πράγμα: εξοικονομούν χρήματα και χώρο και βελτιώνουν τις ενεργειακές ροές. Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει εκ των προτέρων την ανάπτυξή τους».