Μία Ευρωπαϊκή Ηλιακή Πρωτοβουλία (ESI) ξεκίνησε από την EIT InnoEnergy και την SolarPower Europe, η οποία στοχεύει στην κάλυψη της ζήτησης για φωτοβολταϊκή ενέργεια και εκτιμάται σε 20 GW ετησίως για την επόμενη δεκαετία.
Με την υποστήριξη της ΕΕ, η ESI επιθυμεί να επιταχύνει την ευρωπαϊκή ατζέντα για το κλίμα και την οικονομική ανάκαμψη, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην εκ νέου ανάπτυξη μιας ισχυρής βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από τις πρώτες ύλες έως την ανακύκλωση, η οποία θα καλύψει τα πρόσθετα 20 GW ετήσιας ζήτησης ηλιακής ενέργειας που προβλέπεται στην Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία.
Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ ετησίως και να δημιουργήσει 400.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας των φωτοβολταϊκών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger, δήλωσε:
«Ως η φθηνότερη και πιο ανανεώσιμη τεχνολογία υψηλής έντασης, η ηλιακή είναι έτοιμη να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Πράσινης Ανάκαμψης. Η δυναμική αναπτύσσεται για την αύξηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ, με βάση την ισχυρή απορρόφηση της εγχώριας αγοράς που επιβεβαιώθηκε το 2020 -παρά την πανδημία COVID-19- και τη συνεχή τεχνολογική ηγεσία των ευρωπαϊκών εταιρειών. Μετά την επιτυχή έναρξη του Solar Manufacturing Accelerator τον Μάιο του 2020, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε περαιτέρω την ηλιακή βιομηχανία, με την EIT InnoEnergy, εγκαινιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ηλιακή Πρωτοβουλία».
Ο διευθύνων σύμβουλος της EIT InnoEnergy, Diego Pavia, πρόσθεσε:
«Η ενεργοποίηση στρατηγικών αλυσίδων αξίας που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής της EIT InnoEnergy. «Η Ευρωπαϊκή Ηλιακή Πρωτοβουλία για τη βιομηχανία φωτοβολταϊκών θα είναι η τρίτη μας, μετά τις μπαταρίες (EBA) και το υδρογόνο (EGHAC). Ο συνδυασμός της ζήτησης του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος, το χαμηλό κόστος κεφαλαίου, οι αξιοσημείωτες επιτυχίες στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τεχνολογίας και η απόδοση των επενδύσεων στον κλάδο δημιούργησαν ένα εύφορο έδαφος για την αναγέννηση του ευρωπαϊκού τομέα φωτοβολταϊκών. Η Ευρώπη έχει μάθει από τις προηγούμενες εμπειρίες της και με το ισχυρό, ξεκάθαρο πολιτικό και επιχειρηματικό πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, ότι η κλίμακα και η ταχύτητα θα αποτελέσουν το κλειδί για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των φωτοβολταϊκών».
Πηγή: reNEWS