Η αιφνιδιαστική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη των Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ –Τουρκίας Σάλιβαν και Καλίν επιβεβαίωσε μια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση των δύο πλευρών η οποία εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην κορύφωση της.
Οι πρόσφατές εξελίξεις στην Ουκρανία, η επιτυχής αντεπίθεση του Κιέβου και η κλιμάκωση του Πούτιν με το τρίπτυχο προσάρτηση των κατεχομένων, επιστράτευση και απειλές για χρήση πυρηνικών, καθιστούν δυσχερή αν όχι αδύνατη την παράταση του ρόλου του αυτόκλητου μεσολαβητή που έχει υιοθετήσει από την αρχή της σύγκρουσης η Άγκυρα.
Έτσι εξηγείται και η κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας απέναντι στη χώρα μας.
Η Τουρκία δεν διαπραγματεύεται την επιστροφή της σε μια δεδομένη ατλαντική κανονικότητα αλλά επιθυμεί μαζί με τις ΗΠΑ να συνδιαμορφώσει μια καινούργια.
Έτσι εξηγείται η εμμονή του Ερντογάν στην βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και συνολικά στις αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, καθώς φοβάται ανατροπή ισορροπιών στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα έχει εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο μια ομάδα κρατών κοινός παρονομαστής των οποίων είναι η στενή συμμαχική τους σχέση με τις ΗΠΑ.
Εξαίρεση στην παραπάνω δυναμική εξομάλυνσης αποτελούν δύο μέτωπα οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και η ελεγχόμενη από το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ Βορειανατολική Συρία.
Ο Ερντογάν ανεβάζει την ένταση απειλώντας με μονομερείς ενέργειες σε Αιγαίο , Ανατολική Μεσόγειο και Βορειοανατολική Συρία με την ελπίδα ότι κάποια κέρδη θα αποκομίσει στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ.
Η επίσκεψη Σάλιβαν πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα στην οποία θα μετάσχει ο Ερντογάν με την αμερικανική πλευρά να περιμένει με ανυπομονησία τοποθετήσεις του που να αποτυπώνουν την αποστασιοποίηση του από την Μόσχα.
Τούτων λεχθέντων η επίσκεψη Σάλιβαν είχε και επικοινωνιακό χαρακτήρα καθώς εκ των πραγμάτων βοηθά τον Ερντογάν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι γύρισε με αδειανά τα χέρια από την Νέα Υόρκη.
Μένει να διαπιστώσουμε από την πορεία των πραγμάτων αν η επίσκεψη Σάλιβαν αποτελεί κορύφωση μιας επιτυχούς εκκαθάρισης εκκρεμοτήτων η προσπάθεια υπέρβασης αποκλίσεων συμφερόντων που παραμένουν αγεφύρωτες.
Τέλος υπάρχει και ένα σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα στον χειρισμό από τον Ερντογάν μιας προσέγγισης με τις ΗΠΑ.
Πώς θα συνδυασθεί η όψιμη Ρεαλπολιτίκ απέναντι στις ΗΠΑ με το αφήγημα της πολιορκίας της Τουρκίας από τους άπιστους Σταυροφόρους της Δύσης.
(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)