Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αξιολόγησε θετικά και συμπεριέλαβε στη λίστα των επιλέξιμων έργων και τους τρεις σταθμούς, συνολικής ισχύος 100 MW και εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας 200 MWh ενέργειας, με τους οποίους η HELLENiQ Renewables συμμετείχε στην Α’ Ανταγωνιστική Διαδικασία Υποβολής Προσφορών (Προκήρυξη ΡΑΑΕΥ 1/2023).
Οι σταθμοί αποθήκευσης της HELLENiQ Renewables έχουν αδειοδοτηθεί σε θέσεις εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης της HELLENiQ ENERGY. Είναι ονομαστικής ισχύος 50 MW ο μεγαλύτερος και από 25 MW οι άλλοι δύο. Θα υλοποιηθούν αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές (οδικά δίκτυα, περίφραξη, συστήματα εγκαταστάσεις ασφαλείας, κλπ.), ενώ από την περιοχή διέρχονται γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV.
Οι σταθμοί αξιολογήθηκαν από την ΡΑΑΕΥ ως επιλέξιμοι για την λήψη της επενδυτικής ενίσχυσης των 200.000 ευρώ ανά MW και την λειτουργική ενίσχυση, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις τελικές εγκεκριμένες προσφορές. Οι ΣΑΗΕ αναμένεται να δραστηριοποιούνται ενεργά σε όλες τις επιμέρους συνιστώσες της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, από τις οποίες και θα αντλούν τα έσοδά τους. Η διάρκεια ισχύος των αδειών αποθήκευσης ανέρχεται σε 25 έτη.
Η στρατηγική της HELLENiQ ENERGY εστιάζει στην ανάπτυξη ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου, μεταξύ των βασικών δραστηριοτήτων του ομίλου και της ανάπτυξης στον τομέα της νέας ενέργειας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργειακή μετάβαση. Η θυγατρική της, HELLENiQ Renewables, έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία της χώρας σε νέα έργα ΑΠΕ, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων 4 GW σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Η επιτυχής συμμετοχή της HELLENiQ Renewables στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ σηματοδοτεί την είσοδο της στον τομέα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριότητας συμπληρωματικής ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και απαραίτητης για την επίτευξη υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ στο παραγωγικό μίγμα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναπτύσσει Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ) συνολικής ονομαστικής ισχύος πλέον των 800 MW, σε όλη την ελληνική επικράτεια.