Βροχή πέφτουν τα ερωτήματα στη ΡΑΑΕΥ ενόψει του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση σταθμών αποθήκευσης με μπαταρίες, ισχύος περίπου 300 MW. Το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών εστιάζεται στους όρους συμμετοχής της αποθήκευσης και ειδικά των μπαταριών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Μεταξύ των ερωτημάτων τα οποία ετέθησαν ήταν και οι χρονικές υποχρεώσεις ως προς την υλοποίηση των έργων. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ σε περίπτωση που υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσης ενός σταθμού με το Σύστημα, μετά την 31η Δεκεμβρίου 2025, καταπίπτει πλήρως η Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης. Επίσης σε περίπτωση που υποβληθεί αίτηση για την ενεργοποίηση της σύνδεσης πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου 2025 (και έως την 31η Δεκεμβρίου 2025), καταπίπτει μερικώς η Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης κατά 20% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Από τη ΡΑΑΕΥ διευκρινίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση μη προσκόμισης των απαιτούμενων εγγράφων εντός του χρονικού διαστήματος που θα ζητηθεί από την Αρχή ο συμμετέχων αποκλείεται από τη διαδικασία. Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής επιστρέφεται στους αποκλεισθέντες μετά την έκδοση της απόφασης ΡΑΑΕΥ επί των οριστικών αποτελεσμάτων.
Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής δεν επιστρέφεται στους Επιλεγέντες Συμμετέχοντες. Επιστρέφεται μόνο με την κατάθεση της Εγγυητικής Επιστολής Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης.
Ακόμη διευκρινίζεται ότι δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση τροποποίησης για αύξηση της εγγυημένης ωφέλιμης χωρητικότητας (ΜWh). Αλλαγή της διάρκειας από 2h σε 4h είναι εφικτή μόνο με μείωση της μέγιστης ισχύος έγχυσης (MW).
Τέλος η εγκατεστημένη χωρητικότητα μπορεί να αυξηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας.
Πάντως οι Κανονισμοί αυτοί από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομικότητα των σχεδιαζόμενων μονάδων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν καταρτιστεί πριν την ολοκλήρωση των έργων η οποία τοποθετείται υποχρεωτικά έως το τέλος του 2025. Επίσης έως τέλος Σεπτεμβρίου του 2025 τα έργα που θα προκριθούν στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ για την ενεργοποίηση της σύνδεσης τους με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο δεύτερο αυτό διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ λήγει την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει περίοδος αξιολόγησης από την Αρχή της πληρότητας των προσφορών και ο προσωρινός κατάλογος των έργων θα είναι έτοιμος στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο οριστικός κατάλογος των μονάδων που θα προκριθούν από τη δημοπρασία, θα προκύψει μετά και την αξιολόγηση τυχών ενστάσεων που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 και 14 Φεβρουαρίου.
Ο πρώτος διαγωνισμός
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση μπαταριών ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο και μάλιστα υποβλήθηκαν 89 προτάσεις, που αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας έτσι τη δημοπρατούμενη των 400 MW.
Στο διαγωνισμό αυτό εγκρίθηκαν έργα εταιρειών όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Helleniq Energy, η Mytilineos και η Intrakat. Μάλιστα οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν κάλυψαν το μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα, που είχε τεθεί στα 100 ΜW και για τους δυο διαγωνισμούς και ως εκ τούτου αναμένεται να συμμετάσχουν και στον δεύτερο στον οποίο επίσης εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν εταιρίες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Eunice, η Iberdrola, η LightSource bp, η MORE και άλλες. Ο τρίτος διαγωνισμός για την ανάπτυξη των αυτόνομων μπαταριών θα γίνει στα τέλη Μαρτίου 2024.