Γιάννης Τριήρης: Οι περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας και ο …γάιδαρος του Χότζα

Γιάννης Τριήρης: Οι περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας και ο …γάιδαρος του Χότζα
Πέμπτη, 19/05/2022 - 07:00

Πολύ ωραία αυτά που ακούσαμε από την Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για ένα πακέτο μαμούθ 300 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι αυτού του σχεδίου, ιδιαίτερα αυτός της ταχύτερης ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βρίσκονται χωρίς αμφιβολία προς την σωστή κατεύθυνση.

Το μεγάλο ζητούμενο, όμως, είναι πως θα την «βγάλουν» επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι η Ευρώπη να καταφέρει να φθάσει -το 2030- να παράγει το 45% της ενέργειας που χρειάζεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Χρειάζονται γενναία μέτρα από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπισθούν οι συνεχείς πληθωριστικέ εκρήξεις, που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες καταστρέφοντας επιχειρήσεις και εξαθλιώνοντας τους πολίτες.

Δυστυχώς η κ. Φον Ντερ Λάιεν, «ψαλίδισε» τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την διάθεση επαρκών πόρων υπό μορφή επιδοτήσεων στα κράτη-μέλη για την στήριξη των οικονομιών τους, των επιχειρήσεων και των πολιτών τους.

Συγκεκριμένα, ήταν φειδωλή στο ποσό που θα διατεθεί υπό τη μορφή επιδοτήσεων. «Κινητοποιούμε κοντά στα 300 δισ. ευρώ. Περίπου 72 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια», είπε.

Τα 72 δισ. ευρώ όμως, που θα μοιραστούν ως επιδοτήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη, αν τελικά εγκριθεί το σχέδιο της Κομισιόν, προφανώς και δεν είναι επαρκές ποσό ώστε να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος από εθνικά μέτρα που απαιτείται να ληφθούν.

Και επίσης δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, και μάλιστα το βροντοφωνάζει, ότι όλες της οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την δημοσιονομική ισορροπία. Άρα περιορισμένη βοήθεια προς επιχειρήσεις και πολίτες.

Άλλωστε η Γερμανίδα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε τη «γραμμή» για το πως θέλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας. Με την κλασσική προτεσταντική λογική που διακατέχει σχεδόν το σύνολο των Γερμανών.

Με σκληρή οικονομία, που στη συγκεκριμένη δυσμενή συγκυρία, μεταφράζεται σε όσο χρειαστεί μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Έτσι λοιπόν αρκέστηκε να καλέσει τις χώρες-μέλη να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη διακοπή της ροής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχοντας εθνικά σχέδια για «εθελοντικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», δηλαδή περιορισμούς στις καταναλώσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και φυσικά και ηλεκτρικού ρεύματος.

Με λιγότερη θέρμανση, κλιματισμό και φωτισμό, με παρκαρισμένα αυτοκίνητα και γιατί όχι με ένα νέο λοκντάουν και τηλεργασία, αυτή τη φορά όχι για τον κορονοϊό, αλλά για τις ελλείψεις και την πανάκριβη ενέργεια.

Είναι προφανές ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, και όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τις κυβερνήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακραυγή των κοινωνιών για τις μέρες ανέχειας που βιώνουν.

Ας προσέξουν οι ηγέτες της ΕΕ να μην την πάθουν όπως ο Χότζας που και προσπαθούσε να συνηθίσει τον γάιδαρο του να τρώει κάθε μέρα όλο και πιο λίγο. Μέχρι που κάποια στιγμή έπαψε να τον ταΐζει. Όταν πίστεψε ότι τα είχε... καταφέρει, ο γάιδαρος …ψόφησε!