Άλλωστε, η πολιτική που προασπίζεται και εφαρμόζει, τα συμφέροντα των ισχυρών της οικονομίας εξυπηρετούν και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.
Αυτό έγινε για μια ακόμη φορά εμφανώς αντιληπτό και από τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Παπαλεξόπουλου, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού για τη μεγάλη πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης του.
Τώρα θα πει κανείς, εντάξει ο κ. Μητσοτάκης, πολιτικός είναι και τις πολιτικές του προασπίζεται, αλλά ο πρόεδρος του ΣΕΒ που είδε τη μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια για τη χώρα;
Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι μέλη του «παντοδύναμου» ΣΕΒ είναι περίπου 4.000 επιχειρήσεις-κολοσσοί επί συνόλου 900.000 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Ε, ναι, γι αυτές τις λίγες ισχυρές επιχειρήσεις η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και παραμένει η ενδεδειγμένη, αφού γι αυτές εργάζεται και τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετεί.
Γιατί για όλες τις άλλες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, -τουλάχιστον όπως συνάγεται από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους-, η σημερινή κυβέρνηση που υμνεί ο ΣΕΒ δεν θεωρείται και επιτυχημένη.
Και με βάση τα μεγέθη και τα νούμερα της οικονομίας μας, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για επιτυχία, όταν έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, από τους υψηλότερους πληθωρισμούς, από τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, ειδικά στους νέους, από τους χαμηλότερους μισθούς κλπ.
Όταν λόγω της πανδημίας και στη συνέχεια λόγω της ενεργειακής κρίσης μικρομεσαίοι και νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή θέση. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα οι μικρομεσαίοι και στις υποχρεώσεις τους και τις βιοτικές τους ανάγκες τα νοικοκυριά.
Για τον κ. Μητσοτάκη, όπως φαίνεται μικρή σημασία έχουν αυτά.
Για τον πρωθυπουργό -το είπε και στον ΣΕΒ- δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα που θα ανακούφιζαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και επιλέγει τα «στοχευμένα».
Δεν μειώνει φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα και … ανοίγει πλατφόρμες για … βοηθήματα
Αυτή είναι η «στόχευση» που αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον για τους μικρομεσαίους και για τους εργαζόμενους είναι όψιμο. Εκλογές έρχονται άλλωστε και αυτό αιτιολογεί την προτροπή του πρωθυπουργού στα μέλη του ΣΕΒ «Κάντε τους εργαζόμενους συμμέτοχους στις επιχειρήσεις σας».
Οι εργαζόμενοι πάντως δεν διεκδικούν να γίνουν «συμμέτοχοι» στις επιχειρήσεις που εργάζονται, απλά και μόνο επιζητούν μισθούς αξιοπρέπειας από τους εργοδότες και κοινωνική προστασία από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός όμως, έχει άλλη άποψη και το είπε αν και καλυμμένα: «έχω πλήρη αίσθηση της επιδείνωσης του προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων- αυτό το οποίο γίνεται με τον πληθωρισμό, όμως από την άλλη έχουμε ακόμα αντοχές ως οικονομία».
Στους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά, όμως, οι αντοχές εξαντλούνται.