Το κόστος της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών, βεβαίως, δεν είναι γνωστό, αφού δεν έχει κατατεθεί ακόμη το ελληνικό αίτημα για την προμήθεια τους.
Στην περίπτωση που εγκριθεί τελικά, πάντως, θα απαιτηθεί να δαπανηθούν, σύμφωνα με τους ειδήμονες, περί τα 80-90 εκατ. δολάρια για κάθε ένα stealth μαχητικό της Lockheed Martin. Για τα 40 δηλαδή μαχητικά το κόστος θα είναι περί τα 3,5 δισ. δολάρια.
Και αυτά, ενώ στο εσωτερικό της χώρας τα πράγμα δεν πηγαίνουν και ιδιαίτερα καλά. Ενδεικτικό της ανέχειας των Ελλήνων, είναι και το δημοσκοπικό εύρημα ότι ούτε καν ένας στους δυο Έλληνες, θα κάνει φέτος διακοπές. Και όσοι θα κάνουν, δηλώνουν ότι έχουν επιλέξει είτε να πάνε για κάποιες ημέρες στο χωριό τους , είτε να φιλοξενηθούν από φίλους.
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση. Οι πολίτες δεν έχουν, λόγω της ακρίβειας, εισοδήματα να πάνε διακοπές, και η κυβέρνηση σχεδιάζει αγορές πολεμικών αεροσκαφών δισεκατομμυρίων και ταυτόχρονα γεμίζει τα ταμεία του κράτους με φόρους από τα υστέρημα των πολιτών.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα του πρώτου πενταμήνου του τρέχοντος έτους είναι υψηλότερα από το στόχο κατά 3,8 δισ. ευρώ. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην υπερφορολόγηση των καυσίμων.
Και ο χαρακτηρισμός υπερφορολόγηση είναι επιεικής. Γιατί με πληθωρισμό 11,5% στην χώρα μας, δεν είναι λογικό να παραμένουν στα ίδια υψηλά ποσοστά με τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα ο ΦΠΑ και το ΕΦΚ στα καύσιμα, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης.
Αυτό, όπως άλλωστε ανέφερε χθες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας είναι «κρατική κερδοσκοπία».
Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι «η ακρίβεια κάνει αφόρητη την καθημερινότητα του λαού» και πως «φέτος, εκατομμύρια Έλληνες θα νιώθουν ξένοι στον τόπο τους, θα δυσκολεύονται ακόμη και να κάνουν διακοπές».