Γιάννης Τριήρης: Ο Πούτιν «εξορίζει» την Ευρώπη στη Σιβηρία

Γιάννης Τριήρης: Ο Πούτιν «εξορίζει» την Ευρώπη στη Σιβηρία
Πέμπτη, 21/07/2022 - 07:21

Στην … Σιβηρία κινδυνεύει να «εξοριστεί» η Ευρώπη, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταφέρει να αποδυναμώσει πλήρως του δυτικούς εχθρούς του χρησιμοποιώντας ως πυρηνικό όπλο το φυσικό αέριο.

Παίζοντας με τις αδύναμες ηγεσίες της ΕΕ όπως ο σκύλος με τη γάτα, ο «τσάρος» εμπαίζει τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλάζοντας κατά το δοκούν απόψεις για το αν θα τροφοδοτήσει τη γηραιά ήπειρο με το αναγκαίο φυσικό αέριο.

Τη μια δηλώνει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει τις ροές από τον αγωγό Nord Stream 1 και την άλλη παίρνει πίσω τα λεγόμενα του.

Χθες το πρωί ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη ότι η Gazprom είναι έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Λίγες ώρες αργότερα άλλαξε άποψη και δήλωσε, σε μια εκδήλωση που μετέδωσε η τηλεόραση, ότι δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα επιστραφεί η τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1, μετά την επισκευή της στον Καναδά, και ότι υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός που έχει περάσει από συντήρηση να τεθεί εκτός λειτουργίας, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream1.

Εν ολίγοις εμπαίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προηγουμένως είχαν υποκύψει στους εκβιασμούς του και είχαν άρει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ζητώντας από τους τους Καναδούς να επιστρέψουν την τουρμπίνα του αγωγού που επισκεύασαν στην Γερμανία για να οδεύσει από εκεί στη Ρωσία και να επαναλειτουργήσει ο Nord Stream 1.

Και αυτοί ανήμποροι να χαράξουν πολιτική γίνονται μαριονέτες στα χέρια του Ρώσου Προέδρου και το μόνο που πράττουν είναι να εξαγγέλλουν δήθεν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που φυσικά δεν αγγίζουν τον Πούτιν, αλλά δυστυχώς και να προετοιμάζουν τους Ευρωπαίους για έναν δύσκολο καλοκαίρι και έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα, με περικοπές στη χρήση της ενέργειας και για την αναγκαία ψύξη ενώ μέσω ενός πρωτοφανούς θερμού θέρους και για την αναγκαία θέρμανση τον χειμώνα που έρχεται.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα δεινά των Ευρωπαίων εξ αιτίας της ανικανότητας των ηγεσιών τους. Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων με τον πληθωρισμό ανά την Ευρώπη να σκαρφαλώνει σε ύψη-ρεκόρ τριακονταετίας ροκανίζοντας τα εισοδήματα.

Το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης είναι εξαιρετικά δυσοίωνο με αυτούς τους ηγέτες.

Ήδη οι πρώτοι κλυδωνισμοί σημειώθηκαν στην γειτονική μας Ιταλία, με την κυβέρνηση του «σούπερ»-Μάριο Ντράγκι να είναι υπό κατάρρευση, καθώς οι εταίροι του στην κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένοι την πολιτική του εν μέσω του κύματος ακρίβειας που πλήττει και την Ιταλία.

Στην Γαλλία το άστρο του Μακρόν έχει σταματήσει να λάμπει και στη Γερμανία ο Σολτς δεν μπορεί να αισθάνεται πολύ άνετα αν ο Πούτιν συνεχίσει τα παιχνίδια με το φυσικό αέριο, καθώς η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Ο βαρύς ρωσικός χειμώνας και κυριολεκτικά και μεταφορικά φέτος φαίνεται να … μετακομίζει στην Ευρώπη.