Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την μελέτη την οποία διεξήγαγε για 8η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) με στόχο να απεικονίσει τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων.
Στην μελέτη προβάλλεται με εύληπτο τρόπο η υπερφορολόγηση των Ελλήνων, με την επισήμανση ότι φέτος εργαστήκαμε τις 181 από τις 365 ημέρες του χρόνου για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος.
Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εξακολουθεί να κομπορρημονεί ότι έχει μειώσει σημαντικά τα φορολογικά βάρη των πολιτών και μάλιστα θεωρεί και διαφημίζει τη φορολογική της πολιτική ως το μεγάλο επίτευγμα της.
Και έρχεται μια μελέτη που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης να την διαψεύσει, καθώς έγινε με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί εδώ, όπως συνηθίζει, φτηνές δικαιολογίες για εξωγενείς παράγοντες, αφού η φορολογική πολιτική είναι καθαρά δική της επιλογή.
Και δυστυχώς το γεγονός ότι -σύμφωνα με την έρευνα- το 2020 η Ελλάδα είχε μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη, συνοδεύεται και από την «αποκάλυψη» του κοινού μυστικού ότι η χώρα μας κατέγραφε και υψηλό μέγεθος παραοικονομίας.
Και είναι μακρύς ο κατάλογος των αποτυχιών της. Χαμηλή ανταγωνιστικότητα φορολογίας επιχειρήσεων, υψηλή ανισότητα, υψηλό ποσοστό πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι Έλληνες φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν κάθε χρόνο έναν πολύ ακριβό λογαριασμό στο κράτος, και βέβαια παραμένουν απογοητευμένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών που αυτό τους επιστρέφει.
Γιατί όσο και να επιχειρεί η κυβέρνηση να κρύψει τις τεράστιες αδυναμίες των κρατικών υπηρεσιών, όσο και αν προσπαθούν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να πείσουν ότι το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» λειτουργεί, όσο και αν τα φιλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα, η καθημερινότητα τους διαψεύδει.
Έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημόσια υγεία που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα, δημόσια εκπαίδευση που περιθωριοποιείται, δημόσια ασφάλεια που προκαλεί ανασφάλεια, απομακρυσμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε νηπιακή ηλικία.
Και για όλα αυτά πληρώνουμε στο κράτος τα μισά από όσα βγάζουμε με πολύ ιδρώτα και κόπο και μάλιστα σε μια αγορά εργασίας-ζούγκλα.
Ε, όλα αυτά δεν τα λες και επιτυχημένη κυβερνητική πολιτική.