Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, των υψηλότερων θερμοκρασιών και παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να απειλούν και μάλιστα κάθε χρόνο και περισσότερο.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι το πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Η απάντηση είναι εύκολη στα λόγια, αλλά δύσκολη στην υλοποίηση της.
Ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, προτείνουν οι ειδικοί, με ταυτόχρονες δράσεις για την βελτίωση της δασοπροστασίας.
Με απλά λόγια είναι άκρως αναγκαία η διάθεση περισσότερων πόρων για την πρόληψη πυρκαγιών, την πυρόσβεση και βέβαια την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων.
Τι από αυτά κάνουμε στην Ελλάδα;
Μάλλον τίποτα.
Παρόλες τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων, με την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι, τα 100.000 καμένα στρέμματα πευκοδάσους και τις 130 κατοικίες στην Πάρνηθα, τον περσινό Αύγουστο, το ολοκαύτωμα της Βόρειας Εύβοιας και της Πελοποννήσου, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την διάθεση των αναγκαίων πόρων, ούτε για την πρόληψη ούτε για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Από αυτή εδώ τη στήλη, είχαμε αναφερθεί στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το φετινό καλοκαίρι. Και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.
Επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία ενίσχυση με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρόσβεση.
Ούτε στον τομέα της προληπτικής πυροπροστασίας έγιναν τα αναγκαία, για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμούς από εύφλεκτα υλικά, ελέγχους στα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος.
Όσο για την αναμόρφωση των δασικών οικοσυστημάτων, ούτε λόγος. Αν και αυτή η συζήτηση αυτή είναι πράγματι εξαιρετικά δύσκολη, κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει. Γιατί η χώρα μας είναι γεμάτη από πευκοδάση, που τόσο τα δέντρα όσο και το ίδιο το χώμα το οποίο είναι γεμάτο πευκοβελόνες αποτελούν εύφλεκτα υλικά.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το μόνο βέβαιο είναι ότι απαιτείται αρχικά πολιτική βούληση και στη συνέχεια σοβαρός σχεδιασμός και υλοποίηση των προτάσεων των ειδικών.
Σε κάθε περίπτωση η πυροπροστασία και η πυρόσβεση χρειάζονται κονδύλια. Τόσο για τη στελέχωση σε προσωπικό, όσο και για εκπαίδευση επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.
Και βέβαια όταν εκ του αποτελέσματος κρίνεται αναγκαίο, οι πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες των δυνάμεων που έχει την ευθύνη για την δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση θα πρέπει να αντικαθίστανται.