Και αυτό κατά την κυβέρνηση αποτελεί μεγάλη επιτυχία και κοινωνική πολιτική.
Έτσι τουλάχιστον επιχειρήθηκε να πλασαριστεί από τα φιλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επιμελώς επιχειρούν -και όχι μόνο στην περίπτωση της ενεργειακής ακρίβειας- να κρύψουν την αλήθεια και να πείσουν τους Έλληνες πολίτες πως ότι πράττει η κυβέρνηση είναι καλώς καμωμένο.
Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Ακόμη και αν τελικά οι καταναλωτές πληρώσουν τον Αύγουστο την τιμή της κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα 15-17 λεπτά, η τιμή αυτή είναι σχεδόν διπλάσια απ΄ αυτήν που πλήρωναν πριν την ενεργειακή κρίση.
Τότε, οι τιμές της ΔΕΗ αλλά και των άλλων παρόχων κυμαίνονταν στα 7-10 λεπτά την κιλοβατώρα πράγμα που σημαίνει ότι τώρα ακόμη και με την κρατική επιδότηση, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις της τάξης του 50-70%. Με απλά λόγια αν πλήρωναν τετραμηνιαίο λογαριασμό 400 ευρώ τώρα θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 600 ευρώ ή ακόμη και περισσότερα.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και ακόμη χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι και η κρατική επιδότηση που η κυβέρνηση διαφημίζει ότι συνολικά θα ανέλθει για τον μήνα Αύγουστο, το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, θα προέλθει σε ένα μέρος της από χρήματα των φορολογουμένων, δηλαδή πάλι από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών θα βγει.
Για να είμαστε αντικειμενικοί, βέβαια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μηχανισμό που δεσμεύει προς όφελος των πολιτών τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα αυτά μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι καταναλωτές θα πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με αυτούς που πλήρωναν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, την ίδια ώρα που τα εισοδήματα τους έχουν παραμείνει επί της ουσίας αμετάβλητα και ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν και το τέρας της ακρίβειας στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.