Αυτό είναι ένα «δεδομένο», που τροφοδοτεί το ερώτημα που θα διατυπωθεί στη συνέχεια του κειμένου.
Το δεύτερο δεδομένο -που αναμφισβήτητα είναι πέρα για πέρα αληθινό- είναι ότι η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, διέρχεται μεγάλη κρίση, καθώς οι τιμές της ενέργειας είναι σε δυσθεώρητα ύψη, όπως και γενικότερα στο σύνολο του το κόστος ζωής για τους πολίτες.
Μια κατάσταση που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι θα ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες. Άλλωστε κατά κοινή ομολογία παγκοσμίως, ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το μεγάλο ερώτημα που γεννάται κατά συνέπεια είναι γιατί ο πρωθυπουργός όπως κατηγορηματικά δήλωσε και από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεν προσφεύγει σε πρόωρες κάλπες.
Με τα ποσοστά που λαμβάνει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, μπορεί σχετικά εύκολα να πάρει την πολυπόθητη γι΄ αυτήν αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές που θα ακολουθήσουν μετά την πρώτη αναμέτρηση με την απλή αναλογική.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στην ΝΔ από 31,3% μέχρι 34,5% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων. Αν αυτό αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα σήμερα, -μιας και οι δημοσκοπήσεις είναι «φωτογραφία της στιγμής» για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων-, τότε ο κ. Μητσοτάκης κάνει τεράστιο λάθος που δεν προσφεύγει σε πρόωρες κάλπες. Γιατί με τέτοια ποσοστά στην πρώτη αναμέτρηση με απλή αναλογική, στην επόμενη που θα ακολουθήσει με την ενισχυμένη αναλογική και με το κλίμα πολωμένο, μάλλον σχετικά εύκολα θα λάβει το 37-38% που απαιτείται για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Τι περιμένει; Να έρθει ο δυσκολότερος χειμώνας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά να κάνει εκλογές, από τον Απρίλιο και βλέπουμε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει;
Με τους πολίτες σε άθλια κατάσταση λόγω ακρίβειας και μια σειρά από δύσκολα προβλήματα, με έναν Ερντογάν τρελαμένο και ένα Πούτιν να απειλεί με πυρηνικό πόλεμο, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι δεν πρόκειται να έχει εκλογικό «κόστος»;
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προσπαθήσει να απαντήσει στο δύσκολο αυτό ερώτημα, γιατί δεν πάει σε πρόωρες εκλογές. Όπως δηλώνει τελευταία , θεσμικά, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν την τετραετία που τους έδωσε ο λαός. Και μάλιστα, έτσι για να πιάσει και τον λαϊκό σφυγμό, «πέταξε» και την ατάκα «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας».
Εδώ βέβαια υπάρχουν δυο σοβαρές ενστάσεις. Η πρώτη είναι ότι «θεσμικός» με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε ως αρχηγός της ΝΔ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ζητούσε καθημερινά από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει εκλογές. ούτε και ως πρωθυπουργός, γιατί όλοι μας θυμόμαστε τις διαρροές για πρόωρες εκλογές από το Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές του καλοκαιριού.
Το ερώτημα λοιπόν γιατί δεν προσφεύγει ο κ. Μητσοτάκης σε πρόωρες εκλογές τώρα, αφού όπως παρουσιάζει την κατάσταση ο ίδιος αλλά και οι δημοσκόποι τον συμφέρει πολιτικά, δεν έχει απαντηθεί τουλάχιστον από κυβερνητικής πλευράς.
ΥΓ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, αλλά συνήθως γίνονται αιφνιδιαστικά, ενώ διαψεύδονται. Και κάτι ακόμη. Οι δημοσκοπήσεις -κυρίως στην Ελλάδα- έχουν πολλάκις διαψευστεί.