Τα νούμερα είναι στην κυριολεξία τρομακτικά. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες φτάνουν τα 260,96 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία -που μάλιστα αφορούν 4.230.900 οφειλέτες- έχουν εκτιναχθεί στα 112,6 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία. Όχι τρέχουσες δόσεις, αλλά φόρους παρελθουσών ετών που θα έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί.
Η ίδια αποκαρδιωτική εικόνα παρατηρείται και στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να βρίσκονται στα 43,4 δισ. ευρώ, και τον συνολικό αριθμό των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται σε 2.392.558 μητρώα.
Ακόμη χειρότερη η εικόνα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε funds και τράπεζες που καταγράφονται σε 89,96 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Και να επισημάνουμε ότι τα τερατώδη αυτά χρέη έχουν ως σημείο αναφορά το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Δηλαδή πριν έρθουν τα καινούργια ραβασάκια από την εφορία και κυρίως πριν ξεσπάσει το νέο ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια αλλά και τα γενικότερα σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές.
Και αναρωτιέται ευλόγως κάθε σκεπτόμενος πολίτης, πως είναι δυνατόν να βγαίνουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του και να θριαμβολογούν για τις «μεγάλες επιτυχίες» τους στην οικονομία.
Όταν οι μισοί Έλληνες χρωστάνε τα μαλλιά της κεφαλής του, έχοντας μπροστά τους και τον -κατά γενική εκτίμηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- δυσκολότερο χειμώνα από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου, κάθε λέξη για επιτυχημένη οικονομική πολιτική φαντάζει εμπαιγμός.
Αν σήμερα οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε δημόσιο και τράπεζες, με την ακρίβεια που υπάρχει και διογκώνεται το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσα στο χειμώνα δεν θα μπορούν να πληρώνουν ούτε τους λογαριασμούς τους για ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και ενδεχομένως δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε και για αγορές καταναλωτικών αγαθών ακόμη και των αναγκαίων για την αξιοπρεπή διαβίωση τους. Και όχι μόνοι οι μισοί Έλληνες αλλά δυστυχώς ακόμη πιο πολλοί.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια και να σταματήσει τον εμπαιγμό για ανάπτυξη και ευημερία. Να αλλάξει πολιτική άμεσα και να στοχεύσει πρωτίστως σε δράσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και όχι τα «καρτέλ» στην ενέργεια και άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Το ψέμα κύριοι της κυβέρνησης έχει κοντά ποδάρια.
ΥΓ. Μεγάλα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα προειδοποιούν για λαϊκές εξεγέρσεις και για τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βάρος πολιτικών ή προσώπων που λαμβάνουν αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. Και αυτά στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ.