Αυτά είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια πήραν την σκυτάλη υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης για να πείσουν τους καταναλωτές να ξηλώσουν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και να ξαναβάλουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Αν κάποιος καταναλωτής βασίστηκε στα λόγια τους και βιάστηκε να αλλάξει την θέρμανση του από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, απλά την … πάτησε.
Γιατί όχι μόνο δαπάνησε εκατοντάδες ευρώ για να κάνει την μετάπτωση, αλλά και γιατί τουλάχιστον αυτή την περίοδο θα κληθεί να πληρώσει ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης από το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σήμερα Παρασκευή η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,45 - 1,55 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή στο φυσικό αέριο βρίσκεται στο 1,10 - 1,20 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 30% χαμηλότερη.
Λάθος συμβουλή λοιπόν από την κυβέρνηση και το χειρότερο κανείς από τους «υπεύθυνους» τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν βγήκε να διορθώσει αυτό το λάθος .
Η πρωθυπουργική προτροπή δηλαδή να αλλάξουν οι καταναλωτές σύστημα θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο προφανώς εξακολουθεί να ισχύει. Αλλά προφανώς κανείς δεν θα την ακολουθήσει γιατί ευνόητο είναι ότι κανείς δεν θέλει να πληρώνει διπλά ακριβότερα τη θέρμανση του. Και για την αλλαγή της εγκατάστασης του και για το καύσιμο του.
Η κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος να προτείνει την μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο ακριβότερο τελικά πετρέλαιο θέρμανσης , αλλά και να φροντίσει στο μέλλον να διατηρεί την ψυχραιμία της όταν έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα και να μην βιάζεται να προκρίνει λύσεις που αποδεικνύονται λανθασμένες.
ΥΓ. Και επιτέλους ας αφήσει κατά μέρος τα «πείσματα» και τις εμμονές και ας προχωρήσει σε μια γενναία μείωση των φόρων στα καύσιμα ή ακόμη και ας προβεί στην επιβολή πλαφόν στις λιανικές τιμές τους. Σε καιρό ενεργειακής κρίσης βρισκόμαστε και πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η συγκράτηση των τιμών, έστω και με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα. Είναι ζήτημα επιβίωσης των πολιτών.