Με απλά λόγια αυτό σημαίνει, ότι το κράτος εισέπραξε από όλους εμάς το προαναφερόμενο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, επιπλέον αυτών που υπολόγιζε και μάλιστα σε μια περίοδο που η κοινωνία και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο έλεος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
Και για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη η εικόνα της φορολογικής λαίλαπας που αντιμετωπίζουμε, συνολικά τα έσοδα από φόρους το εννεάμηνο του 2022 (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έφτασαν τα 40,644 δισ. ευρώ.
Και δεν είναι το ότι πληρώνουμε και με τα παραπάνω φόρους, αλλά πληρώνουμε και με το παραπάνω όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την διαβίωση μας, που πλέον έχει μετατραπεί σε ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης.
Τρόφιμα, θέρμανση, μετακινήσεις, τα πάντα έχουν ακριβύνει.
Οι καταναλωτές στην κυριολεξία μπαίνουν με σφιγμένο στομάχι στα σούπερ μάρκετ, που ειρήσθω εν παρόδω, ακόμη «παιδεύουν» αυτό το έρμο το καλάθι της νοικοκυράς με 50 φθηνότερα προϊόντα άμεσης ανάγκης που συμφώνησαν με την κυβέρνηση να «προσφέρουν» στους καταναλωτές.
Προφανώς η επικοινωνιακή αυτή κίνηση της απελπισίας δεν «βγαίνει» και το «καλάθι» παραμένει ακόμη άδειο με την δικαιολογία των «διαβουλεύσεων» μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανίας για το ποια ακριβώς προϊόντα θε περιέχει.
Όλοι όμως οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν στο «καλάθι» θα προέρχονται από την κατηγορία των φθηνών τιμών, που είτε το δέχονται είτε όχι οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Άλλωστε και η λαϊκή σοφία λέει πως «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».
Μέχρι και στις δημοσκοπήσεις οι καταναλωτές δείχνουν ότι δεν θεωρούν ότι το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση «καλάθι του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ θα τους δώσει οικονομικές ανάσες. Σε χθεσινή δημοσκόπηση τηλεοπτικού καναλιού, μόλις το 22% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βοηθούσε πολύ (5%) και αρκετά (17%) αυτή η πρωτοβουλία .
Και για να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό. Στο περιβόητο «φθηνό καλάθι» στα σούπερ μάρκετ που θα περιέχει 50 προϊόντα, οι τιμές των προϊόντων αυτών δεν θα «παγώσουν», δεν θα παραμένουν σταθερές. Η συμφωνία με την κυβέρνηση -που και αυτή είναι προαιρετική- προβλέπει ότι θα αυξάνονται με ρυθμό μικρότερο του μέσου επιπέδου του πληθωρισμού.
Θα πρέπει δηλαδή να είμαστε ευχαριστημένοι ως καταναλωτές αν με πληθωρισμό 12% οι αυξήσεις στα προϊόντα του καλαθιού κινούνται στα επίπεδα του 6%, στο 7% ή ακόμη και στο 10%!
Πάντως ακόμη «καλάθι» δεν υπάρχει. Εμείς πάντως περιμένοντας το πληρώσαμε παραπάνω 4,9 δισ. ευρώ σε φόρους εν καιρώ καταιγιστικής ακρίβειας.