Δυστυχώς, όπως αναμενόταν, οι προτάσεις της κας Φον ντερ Λάιεν, δεν μπορούν να θεωρηθούν και ρηξικέλευθες, καθώς περιορίστηκαν στις κοινές αγορές φυσικού αερίου για την επίτευξη καλύτερων τιμών και στην «αλληλεγγύη» των «εταίρων» ώστε όταν μια χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις να την βοηθούν οι υπόλοιπες.
Ακόμη και η κατάρτιση ενός δείκτη τιμολόγησης για να μειωθεί η απαράδεκτα υψηλή τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου -που δεν το προμηθευόμαστε ως ΕΕ από την Ρωσία, αλλά πλέον κυρίως από τις ΗΠΑ- μετατέθηκε για την άνοιξη του επομένου έτους.
Ο χειμώνας των Ευρωπαίων όπως όλα δείχνουν θα είναι σκληρός.
Οι προτάσεις αυτές σίγουρα δεν θα πετύχουν τον στόχο της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.
Αλλά και στο πετρέλαιο η Ευρώπη δείχνει να χάνει τη μάχη με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μάλιστα τρεις χώρες που στήριξαν τις εξαγωγές της Μόσχας σε αργό στα πρώτα στάδια του πολέμου, φαίνεται ότι «ξαναχτυπούν» στην αγορά ρωσικού αργού,.
Το πρακτορείο αναφέρεται στην «δίψα» της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας για ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Άγκυρα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην στήριξη των ρωσικών εξαγωγών.
Στο μεταξύ βέβαια και οι χώρες του ΟΠΕΚ+ εμπράκτως βρίσκονται στο πλευρό της Ρωσίας, καθώς έχουν μειώσει σημαντικά την παραγωγή πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, κάνοντας τον Πούτιν να … τρίβει τα χέρια του, αυξάνοντας συνέχεια τα έσοδα του, που τον διευκολύνουν να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται προκλητικά αισιόδοξος για το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας. Πριν μερικές ημέρες μιλώντας στην Δούμα, δήλωσε ότι δεν τον τρομάζουν οι οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις από τη Δύση και υποστήριξε πως η Ρωσία αντέχει και μπορεί να διατηρήσει τόσο τους όγκους των εξαγόμενων ενεργειακών προϊόντων της όσο και τις τιμές τους.
Και δεν παρέλειψε να δηλώσει βέβαια την ικανοποίηση του για την συνεργασία εντός του ΟΠΕΚ +, που βρίσκεται στο πλευρό του.
Στην αντίπερα όχθη οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι ακόμη και στα «εύκολα», όπως είναι η αναγκαία απόφαση αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης του φυσικού αερίου ή έστω η επιβολή πλαφόν, η άμεση θέσπιση ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και η επίδειξη πυγμής στις ΗΠΑ που μας πωλούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τιμές που μπορούν να θεωρηθούν αισχροκέρδεια.