Το ότι η τιμή που ορίστηκε ως «πλαφόν», ό,τι και να υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι είναι υψηλό, μάλλον δεν αμφισβητείται. Πολύ περισσότερο, όμως, δεν πρέπει να αμφισβητείται ότι είναι αποτέλεσμα της παρελκυστικής πολιτικής της Γερμανίας, καθώς θα ενεργοποιηθεί μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου του 2023.
Και συγκεκριμένα το πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου 202 για τον ολλανδικό δείκτη τιμών TTF αν οι τιμές υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.
Με απλά λόγια το πλαφόν, αν ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί αφού παρέλθουν οι κρύοι μήνες του χειμώνα και έχουμε μπει στην άνοιξη!
Και όσον αφορά τη χρήση του στην παραγωγή μπορεί να έχει κάποιο νόημα η συγκράτηση των τιμών του αερίου έστω και σ’ αυτά τα επίπεδα , αλλά για τους καταναλωτές και τη θέρμανση τους είναι στην κυριολεξία δώρο άδωρο. Το κρύο θα το έχουν «φάει» και τα πορτοφόλια τους θα έχουν αδειάσει.
Οι Γερμανοί και πάλι «κέρδισαν» στην πράξη, έστω και αν παίζουν «καθυστερήσεις» για να αποδυναμώσουν ένα μέτρο που από την αρχή που προτάθηκε δεν το ήθελαν.
Την άνοιξη λοιπόν το πλαφόν ή ίσως και ποτέ, όπως επεδίωκαν οι Γερμανοί και ας νομίζουν όλοι οι άλλοι αντίθετοι με την άποψη τους Ευρωπαίοι, ότι τους «κέρδισαν» και πανηγυρίζουν.
Το ίδιο «παραπλανημένοι» και ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Ενέργειας. Με τον τελευταίο μάλιστα να κοινοποιεί γράφημα μετά τη λήξη του χθεσινού συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που αποδεικνύει ότι αν υπήρχε έστω και αυτό το υψηλό πλαφόν που συμφωνήθηκε, -τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα-, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης θα είχαν γλιτώσει ένα «καπέλο» στις τιμές που φτάνει ακόμη και το 90%, καθώς κάποια στιγμή και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2022, η τιμή του φυσικού αερίου είχε εκτοξευθεί στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Και το ερώτημα είναι, δεν καταλαβαίνουν όλοι όσοι πανηγυρίζουν ότι με την καθυστέρηση της επιβολής του πλαφόν για τις 15 Φεβρουαρίου ή ακόμη και για τις 31 Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν με καπέλο, αν στο μεταξύ οι τιμές πάρουν και πάλι την ανηφόρα;
Γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αντίθετο.
Ήταν τόσο δύσκολο η απόφαση για το πλαφόν να ήταν άμεσα εφαρμόσιμη; Ή ακόμη καλύτερα το πλαφόν να έμπαινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι τιμή αισθητά υψηλότερη από τη σημερινή;
Είπαμε, οι … Γερμανοί έστω και παίζοντας «καθυστερήσεις» πάντα κερδίζουν.