Γιάννης Τριήρης: Πληρώνουμε πανάκριβα και λέμε και … δόξα τω Θεώ

Γιάννης Τριήρης: Πληρώνουμε πανάκριβα και λέμε και … δόξα τω Θεώ
Τρίτη, 27/12/2022 - 07:43

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, απ’ όλες τις κυβερνήσεις έγινε μεγάλη προσπάθεια για να εγκαταλείψουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις το πετρέλαιο ως καύσιμο για θέρμανση και παραγωγή και να το αντικαταστήσουν με φυσικό αέριο, έστω και ως «ενδιάμεσο» καύσιμο πριν από την πολυπόθητη «επικράτηση» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία, όμως, συνέβαλε στο να χαλάσουν τα σχέδια των κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη και βέβαια και στην Ελλάδα και οι τιμές του φυσικού αερίου να διαμορφωθούν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα καθιστώντας τη χρήση του απαγορευτική για τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και τότε στην Ελλάδα ήρθε η φαεινή ιδέα στους κυβερνώντες να προτρέψουν τους καταναλωτές να «επιστρέψουν» στο πετρέλαιο για τη θέρμανση τους, επειδή η χρήση του αντί του φυσικού αερίου θα ήταν οικονομικότερη.

Από την αγορά, πάντως, το μήνυμα είναι ότι ελάχιστοι καταναλωτές ακολούθησαν την κυβερνητική αυτή προτροπή, καθώς το κόστος αντικατάστασης των συστημάτων εξοβέλιζε κάθε εξοικονόμηση από την διαφορά τιμών στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και καθώς αναφερόμαστε στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, μάλλον είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας, καθώς οι καιρικές συνθήκες το φετινό χειμώνα ήταν απρόσμενα καλές, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να μπορούν προς το παρόν τουλάχιστον να περιορίσουν στο ελάχιστο τη θέρμανση των σπιτιών τους και να αποφύγουν έτσι να πληρώνουν διογκωμένους λογαριασμούς, είτε φυσικού αερίου είτε πετρελαίου θέρμανσης.

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να κάνουμε δεήσεις για να συνεχιστεί η καλοκαιρία εν μέσω χειμώνα, αλλά οι τιμές των καυσίμων να επανέλθουν στο προ του πολέμου επίπεδα και ακόμη πιο χαμηλά.

Γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και ένα πράγμα που οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μαζί και η ελληνική το αποφεύγουν.

Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να παίρνουν την ανηφόρα πριν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία. Με απλά λόγια η ενεργειακή κρίση προηγήθηκε του πολέμου.

Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 26 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Ιανουάριο του 2002 (προ εισβολής) είχε σχεδόν διπλασιαστεί. Για να φτάσει τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σήμερα να διαμορφώνεται περίπου στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και κάποιοι από μας, παρασυρόμενοι από την προπαγάνδα περί «μεγάλης αποκλιμάκωσης» από τα 260 ευρώ του Σεπτεμβρίου στα 122 ευρώ του Δεκεμβρίου να λέμε και … δόξα τω Θεώ, ξεχνώντας την τιμή των 26 ευρώ τον Αύγουστο του 2021.

Και έτσι δυστυχώς από το «δόξα τω Θεώ» ξαναγυρνάμε στο «βοήθα Παναγιά μου».