Πολλοί ενδεχομένως να θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει την ημερομηνία των εκλογών γιατί θέλει να κρατήσει το «ατού» του αιφνιδιασμού, αλλά προφανώς αυτό δεν είναι σοβαρό επιχείρημα, αφού ήδη διανύουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο και τίποτε δεν πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αιφνιδιασμός.
Άλλο είναι το πρόβλημα της Πειραιώς και για την ακρίβεια δυο που τα έχουν επισημάνει στον πρωθυπουργό οι «σύμβουλοι» στρατηγικής του.
Το πρώτο, που είναι αυτό της «αλαζονείας» στην εξουσία και του «αλάθητου» της διακυβέρνησης του μάλλον το έχει κάπως καταλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αν και του είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει χαρακτήρα, η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί να δείξει κάθε τόσο «ταπεινοφροσύνη» και να κάνει έστω και μια «λάιτ» αυτοκριτική.
Η αλήθεια είναι ότι δεν τα πολυκαταφέρνει και συνεχίζει να δηλώνει ότι τα έχει κάνει όλα τέλεια, αν και βάζει πλέον στο κάδρο τη σύγκριση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ευθεία παραδοχή πάντως λανθασμένων ενεργειών και αποφάσεων του δεν έχει κάνει, παρά το γεγονός ότι αυτό του προτείνουν οι «συμβουλάτορες» επεξηγώντας του ότι για να πάρει με το μέρος του τους λεγόμενους αναποφάσιστους πρέπει να δείχνει «μετριοφροσύνη».
Η πολιτική αλαζονεία του «είμαι ο καλύτερος» και «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω» μπορεί να ηχεί ευχάριστα στα αυτιά των οπαδών του, αλλά νέους ψηφοφόρους δεν φέρνει.
Για τον κ. Μητσοτάκη και την παράταξη του, όμως, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στο δρόμο προς τις κάλπες. Υπάρχει και ένα εξίσου σοβαρό αν όχι σοβαρότερο πρόβλημα. Και αυτό είναι οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι.
Οι αναλύσεις της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2019 έδειξαν ότι όσοι από τους νέους ηλικίας 17 έως 24 ετών ψήφισαν, προτίμησαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ (30% ψήφισαν ΝΔ και 38% ΣΥΡΙΖΑ).
Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν αληθεύουν οι πληροφορίες για τα «ποιοτικά» και παράλληλα κρυφά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για τις επικείμενες εκλογές και πάλι οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι δείχνουν εμφανώς την προτίμηση του στον Αλέξη Τσίπρα. Και πρόκειται για μια πολυπληθή ομάδα ψηφοφόρων που φθάνουν σχεδόν το μισό εκατομμύριο και κάλλιστα μπορούν να διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τι σχέση έχει αυτό με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών; Κάποιοι «πονηρούληδες» λένε στον πρωθυπουργό ότι αυτοί ακριβώς οι ψηφοφόροι δεν τον «βολεύει» να πάνε στις κλάπες, αφού όλα δείχνουν ότι δεν θα τον ψηφίσουν.
Αν λοιπόν οι εκλογές γίνουν όσο πιο πολύ κοντά γίνεται το καλοκαίρι, τότε ίσως κάποιοι από τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους αναγκαστούν σε αποχή. Πολλοί απ’ αυτούς άλλωστε θα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές είτε για να εργαστούν «σεζόν» στον τουρισμό, είτε για να κάνουν διακοπές και θα είναι δύσκολο να ψηφίσουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει τρόπους και πολιτικές για την προσέλκυση των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων και η … αποχή τους από τις κάλπες ίσως αποτελεί μια … λύση.