Η κυβέρνηση από την πλευρά της, δια στόματος υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα διαλαλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι τρίζει τα δόντια στους τραπεζίτες προκειμένου να δείξουν αυτοσυγκράτηση και κυρίως να σταματήσουν να αυξάνουν μόνο τα επιτόκια χορηγήσεων και ταυτόχρονα να κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων.
Προφανώς, οι τραπεζίτες δεν … τρόμαξαν και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις νουθεσίες και τις παρακλήσεις του υπουργού -γιατί η αλήθεια είναι ότι σκληρή στάση από μέρους του δεν υπήρξε- και έκαναν τα κόλπα τους για να μην γίνουν ακόμη πιο προκλητικοί.
Φορούν το προσωπείο της κοινωνικής ευαισθησίας κάνοντας δηλώσεις περί συνεισφοράς και απορρόφησης από μέρους τους μέρος των αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά επειδή ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο τους πρόδωσαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν ότι οι Έλληνες δανειολήπτες πληρώνουν πολύ ακριβότερα τα νέα δάνεια, ενώ η «ψαλίδα» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και επιτοκίων καταθέσεων διευρύνθηκε.
Τα στοιχεία ΤτΕ, λοιπόν, δείχνουν ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε απειροελάχιστα και κυμαίνεται από 0,10% έως 0,30%.
Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων εκτοξεύθηκε στο 11,32%, των στεγαστικών δανείων στο 3,81%, των επιχειρηματικών δανείων στο 5,21%, των επαγγελματικών δανείων στο 7,06%, των νέων επιχειρηματικών δανείων στο 4,54%.
Με απλά λόγια μας δίνουν ψίχουλα για τις καταθέσεις μας και μας παίρνουν τα «σώβρακα» για να μας δανείσουν.
Και αυτό πριν από την τελευταία αύξηση της ΕκΤ κατά 50 μονάδες βάσης.
Έρχονται λοιπόν και χειρότερα, όχι μόνο λόγω νέας ανόδου των επιτοκίων, αλλά κυρίως λόγω της στάσης τόσο των τραπεζιτών όσο και της κυβέρνησης, που δεν δείχνουν να είναι και ιδιαίτερα κοινωνικά ευαίσθητοι.
Για την αποτύπωση της πλήρους αλήθειας μάλλον μας εμπαίζουν και οι δυο. Οι τραπεζίτες με τις πρακτικές τους και η κυβέρνηση με την ανοχή της ή για πολλούς με την ιδεολογία της υπέρ των τραπεζών.
Και δυστυχώς η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων έχει και «ουρά», καθώς όσοι δανειολήπτες δεν μπορέσουν στο εξής να αποπληρώνουν τα δάνεια τους, απειλούνται με άμεσες κατασχέσεις και μάλιστα ηλεκτρονικές, αυτές που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι θέσπισε, αλλά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που κυβερνά δεν φρόντισε να σταματήσει.
Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ακόμη βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας και έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τις εκλογές θα περάσει μια σειρά από νομοθετήματα να φροντίσει ανάμεσα σ’ αυτά να υπάρξουν και κάποιες διατάξεις για να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασύδοτη δράση των τραπεζών.
‘Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που ενώπιον της ΠτΔ κας Σακελλαροπούλου μιλήσει « σκληρά» για τις τράπεζες λέγοντας ότι έχουν στηριχθεί πολύ και τώρα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για να αποτραπεί μια νέα γενιάς κόκκινων δανείων. Το είπε αλλά δεν το έκανε.