Η συνομιλία Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, η άμεση αποστολή βοήθειας από την χώρα μας στην Τουρκία, το «ευχαριστώ» του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, όμως, δεν αποτελούν απόδειξη ότι πράγματι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να αφήσει τη νεοοθωμανική φαντασίωση της και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Άλλωστε και στο παρελθόν η Ελλάδα έχει αποστείλει βοήθεια στην Τουρκία μετά από καταστροφές, αλλά μόλις η «μπόρα» για τους κακούς γείτονες μας πέρασε αυτοί ξανάρχισαν το «χαβά» τους και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις τους, όπως και τις επιθετικές τους ενέργειες με παραβιάσεις του εθβικού εναέριου αλλά και του θαλάσσιου χώρου μας.
Άλλωστε παρά τον τρομερό σεισμό η Τουρκία, χθες, βομβάρδισε την πόλη Τελ Ριφαάτ στη Συρία, τη γειτονική της χώρα που και αυτή μετράει χιλιάδες θύματα από τον εγκέλαδο, πιστοποιώντας ότι δεν «καταλαβαίνει» ούτε από συμπεριφορές αλληλεγγύης όπως της Ελλάδας, ούτε από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και καταστροφών όπως στην Συρία αλλά και στην ίδια την Τουρκία.
Γιατί, δυστυχώς για μας, αυτή είναι η Τουρκία, ο χειρότερος γείτονας που θα μπορούσε να μας τύχει.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να αφήσει το δρόμο της διπλωματίας και της επιμονής στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Το αντίθετο μάλιστα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της στο διπλωματικό πεδίο και να επιδιώξει να χτίσει ακόμη περισσότερες και ισχυρότερες διεθνείς συμμαχίες. Άλλωστε άλλο η Ελλάδα και άλλο η Συρία.
Και κάτι σημαντικό ακόμη. Όπως είναι λάθος να νομίζουμε ότι οι καταστροφές από τους σεισμούς μπορούν να αλλάξουν την στάση της γείτονος απέναντι μας, έτσι είναι λάθος να θεωρούμε ότι και μια ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκίας με ήττα του Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, θα είναι αρκετή για να δώσει άμεσες λύσεις στα ζητήματα μας.
Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η εχθρική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, μάλλον θα συνεχιστεί είτε επανεκλεγεί ο Ερντογάν είτε όχι γιατί η τουρκική στρατηγική αν ποτέ αλλάξει θα χρειαστεί πολύ μακρύ χρόνο.
Και εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μαραθώνιο διπλωματικό αγώνα με βασική στρατηγική μας το «ξεμπρόστιασμα» των Τουρκικών ανιστόρητων απαιτήσεων και την σύσφιξη των σχέσεων μας με τους δυτικούς συμμάχους τους οποίους πρέπει να κάνουμε κοινωνούς στο δόγμα ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Ερντογάν αλλά συνολικά ο τουρκικός αναθεωρητισμός.