Γιάννης Τριήρης: Δια της εις άτοπον επαγωγής

Γιάννης Τριήρης: Δια της εις άτοπον επαγωγής
Τρίτη, 18/04/2023 - 07:45

Πλησιάζουν οι μέρες που ο Άρειος Πάγος θα κληθεί να αποφασίσει για τη συμμετοχή ή μη του νεοναζιστικού κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη -με νέο «ηγέτη» τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο- στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Τα επιτελεία των κομμάτων στο μεταξύ κάνουν τους εκλογικούς τους υπολογισμούς και με τα δυο σενάρια, την κάθοδο και είσοδο στη Βουλή του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ και τον αποκλεισμό του και τη μη είσοδο του στη Βουλή, προκειμένου να δουν αν βγαίνουν τα «κουκιά» για το σχηματισμό κυβέρνησης είτε αυτοδύναμης είτε συνεργασίας στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική ή στις δεύτερες με την ενισχυμένη αναλογική.

Αυτό που φαίνεται ότι τα κόμματα αλλά και η κοινή γνώμη έχει εμπεδώσει είναι δυστυχώς, ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα αν του επιτραπεί να κατέλθει στις εθνικές εκλογές θα καταφέρει να μπει στη Βουλή των Ελλήνων.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι που ασπάζονται την «ιδεολογία» του είναι πολλοί. Και δεν είναι ψηφοφόροι που συγκυριακά στρέφονται στην ακροδεξιά επιλέγοντας «αντισυστημική» ψήφο.

Το 2023 δεν είναι 2012 που λόγω μνημονίων μια μερίδα πολιτών μπορεί και να παραπλανήθηκαν και ψήφισαν τότε τη Χρυσή Αυγή, συνέχεια της οποίας αποτελεί το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ. Είναι ψηφοφόροι συνειδητοποιημένοι που ασπάζονται τις ιδέες της ακροδεξιάς με εθνικιστικά, ρατσιστικά, αστυνομοκρατικά και μιλιταριστικά πιστεύω.

Και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουν τα κόμματα και οι πολιτικοί αναλυτές τους που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι αυτών των πολιτών αν το νεοναζιστικό μόρφωμα τελικά αποκλειστεί από τις εθνικές εκλογές του Μαΐου.

Βέβαια, δια της εις άτοπον επαγωγής μπορούν να εξαχθούν αρκετά ασφαλή συμπεράσματα. Όχι δηλαδή που θα πάνε οι ψήφοι του Κασιδιάρη, αλλά που δεν μπορεί να πάνε. Οι πολίτες ψηφοφόροι του Κασιδιάρη ή του Κανελλόπουλου είναι σχεδόν αδύνατον να ψηφίσουν αριστερά κόμματα, αλλά ούτε και κόμματα που βρίσκονται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς. Η ιδεολογία που ασπάζονται τους το απαγορεύει ρητά. Για τους ακροδεξιούς όλοι αυτοί είναι οι μεγάλοι εχθροί.

Επίσης είναι αρκετά δύσκολο -τουλάχιστον για μια μεγάλη μερίδα ακροδεξιών- να επιλέξουν και κεντροδεξιά αστικά κόμματα, καθώς τα βρίσκουν πολύ «δημοκρατικά» για τα δικά τους πιστεύω.

Έτσι απομένουν κάποια περιθωριακά κόμματα της ακροδεξιάς έστω και με πιο «λάιτ» λόγο που το πλέον πιθανό είναι να λάβουν το σημαντικότερο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ, όπως βέβαια και η αποχή από την εκλογική διαδικασία.

Στο διαμερισμό λοιπόν των ψήφων των οπαδών του Κασιδιάρη αν δεν κατέλθει στις εκλογές το κόμμα του (ούτε και με την νέα του «ηγεσία» υπό τον Κανελλόπουλο), δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικά τουλάχιστον ωφελούμενοι και χαμένοι. Οι ψηφοφόροι του δεν ψηφίζουν αντισυστημικά, αλλά ιδεολογικά ακροδεξιά.

Η μεγάλη πολιτική σημασία, λοιπόν, της καθόδου και εισόδου του κόμματος αυτού στη Βουλή των Ελλήνων είναι ότι καθιστά σχεδόν αδύνατη ακόμη και στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική την πολυπόθητη για τη Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία. Με επτά κόμματα στη Βουλή το ποσοστό για αυτοδύναμη κυβέρνηση ανεβαίνει σε ύψη που δεν μπορεί να δει ούτε με το κιάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.