Γιάννης Τριήρης: Κάθαρση και όχι στραβά μάτια

Γιάννης Τριήρης: Κάθαρση και όχι στραβά μάτια
Πέμπτη, 25/05/2023 - 06:45

Ο μεγάλος θριαμβευτής των εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε, χθες, την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο μαζικής ενημέρωσης και συγκεκριμένα στην τηλεόραση του ALPHA, μετά την νίκη του στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Ρωτήθηκε για πολλά, αλλά όχι για όλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια ζητήματα έπαψαν να υφίστανται επειδή κέρδισε τις πρώτες εκλογές και εκτός απροόπτου θα κερδίσει και τις δεύτερες.

Με αφορμή την απάντηση του πρωθυπουργό στο ερώτημα για τα Τέμπη, τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα, αυτό της απόδοσης ευθυνών σε παρατυπίες και παρανομίες και της κάθαρσης προς κάθε κατεύθυνση.

Όταν ρωτήθηκε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πολιτικές ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη ανέφερε ότι οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν με την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Αλλά διευκρίνισε πως «Δεν μπορώ να πω πως ξεχνιούνται τα Τέμπη επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Αυτό αφορά πρώτα εμένα και όλους επειδή αυτό έγινε επί ημερών μας. … Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα που ξεπλενόμαστε. Όχι δεν πήραμε εντολή και τα σβήνουμε όλα, τα λάθη μας κάνουν καλύτερους. Το θέμα είναι να μην γίνονται τα ίδια λάθη».

Σωστά μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα λάθη δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχαστούν και τα μεγάλη λάθη αλλά κυρίως η τελευταία μεγάλη θεσμική εκτροπή από μέρους των δημοσκόπων. Και δεν αναφέρομαι στην παταγώδη αποτυχία τους να προβλέψουν το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως ότι το έβλεπαν στα exit polls και παντελώς αυθαίρετα αποφάσισαν να κάνουν του κεφαλιού τους επειδή το αποτέλεσμα αυτό δεν φαινόταν λογικό. Είπαν μάλιστα, με μεγάλο κυνισμό ότι και πριν τα exit polls στις τελευταίες δημοσκοπήσεις είδαν την τεράστια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν τόλμησαν να πουν την αλήθεια επειδή λένε θα προκαλούσε … αναστάτωση.

Τελικά είναι οι δημοσκοπήσεις ένα επιστημονικό εργαλείο ή δεν είναι; Αν οι ίδιοι οι δημοσκόποι απαξιώνουν την δουλειά τους τότε ακόμη το χειρότερο γι’ αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση αφού οι ίδιοι «ομολόγησαν» το ατόπημα τους να «μαγειρέψουν» τις δημοσκοπήσεις για να φανούν αληθοφανείς, πρέπει να λογοδοτήσουν, στις αρμόδιες Αρχές.

Και στη συνέχεια βέβαια με πρωτοβουλία του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου, θα πρέπει το ζήτημα των δημοσκοπήσεων να μπει στο μικροσκόπιο.

Αν ο νέος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πρέπει να ξεχάσει ότι ο ίδιος είπε πως «δεν πήραμε εντολή και τα σβήνουμε όλα, τα λάθη μας κάνουν καλύτερους. Το θέμα είναι να μην γίνονται τα ίδια λάθη».

Ας μπει επιτέλους, με θεσμικό τρόπο, ένα τέλος και στα λάθη των δημοσκόπων και των δημοσκοπήσεων.

Κανείς δεν δικαιούται να κάνει τα στραβά μάτια σε τέτοια κραυγαλέα λάθη.