Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ως την Τετάρτη 23 Αυγούστου, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα.
Σήμερα, δηλαδή, καθώς οι φωτιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο είναι πιθανό να έχουν καεί ακόμη και 1,5 εκατομμύριο στρέμματα.
Και μπροστά σ’ αυτή τη βιβλική καταστροφή η αντίδραση του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη ήταν οι ψευτοαπειλές του αρμόδιου υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.
Ο υπουργός αντί να αναγνωρίσει τα λάθη και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και τη δική του για την παταγώδη αποτυχία στη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πέταξε από πάνω του κάθε ευθύνη και μίλησε για «εγκληματικό σχέδιο».
Και μάλιστα με θεατρινίστικο ύφος εκτόξευσε απειλές κατά των «αλητήριων εμπρηστών».
«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», είπε και συνέχισε: «Γίνονται προσαγωγές υπόπτων. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές. Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε. Θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη».
Μέχρι, όμως, ο Κικίλιας και οι άλλοι αρμόδιοι να βρουν τους εμπρηστές θα έχει καεί και η υπόλοιπη χώρα.
Γιατί ακόμη και αν κάποιες από τις φωτιές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών, ακόμη και αν τελικά αυτοί συλληφθούν και οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, το πρόβλημα δεν λύνεται.
Γιατί πολλές άλλες από τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν και συνεχίζουν να ξεσπούν δεν είναι αποτέλεσμα εμπρησμών και οφείλονται στην κυβερνητική ανικανότητα για την χάραξη και υλοποίηση πολιτικών πρόληψης και ακόμη περισσότερο επιχειρησιακών δράσεων δασοπυρόσβεσης.
Σε κάθε περίπτωση και για τις φωτιές που μπήκαν από εμπρηστές και για όσες οφείλονται σε άλλα αίτια καθήκον της κυβέρνησης ήταν και είναι να τις κατασβέσει προτού κατακάψουν τη χώρα.
Με φτηνά επικοινωνιακά σόου περί αλητήριων που βάζουν φωτιές και με ψευτοαπειλές περί τιμωριών το πρόβλημα δεν λύνεται.
Πάνω απ’ όλα χρειάζεται αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών και στη συνέχεια σχεδιασμός και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για πρόληψη και κατάσβεση.
ΥΓ. Σε ό,τι αφορά τώρα τους εμπρηστές, τρεις από τους τέσσερις που προσήχθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ είναι αμφίβολο τι θα γίνει με τους μετανάστες που κατηγορούνται για εμπρησμό στον Έβρο.