Και το χειρότερο όλων εξυφαίνει σενάρια εμπρησμών, για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές από τις οποίες τις τελευταίες τρεις μέρες (χωρίς την χθεσινή) σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάηκαν πάνω από 400.000 στρέμματα.
Αν πραγματικά υπάρχουν υπόνοιες για σχέδιο εμπρησμών στον Έβρο από σκοτεινές εχθρικές δυνάμεις, τότε η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς αποκαλύπτει την αδυναμία της να προστατεύσει τη χώρα και τους πολίτες της από εχθρικά σαμποτάζ.
Αλλά παράλληλα, -αν ισχύουν τα όσα διαρρέονται «αρμοδίως»- περί σχεδίου στον Έβρο αποδεικνύεται ότι «η πολιτική των φρακτών» που εφαρμόζει δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρος τις επικίνδυνες δικαιολογίες για την παταγώδη αποτυχία της στην δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, να σταματήσει να δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς και επιτέλους να παραδεχτεί ότι το επιτελικό κράτος, που τόσο έχει διαφημίσει, δεν λειτουργεί.
Οι φράχτες στο Έβρο και οι διώξεις μεταναστών δεν σταματούν τις καταστροφικές πυρκαγιές, απλά γιατί δεν είναι οι μετανάστες οι υπαίτιοι.
Για τις πυρκαγιές που έχουν αφανίσει το δασικό πλούτο της χώρας, έχουν γίνει αιτία να χαθούν δεκάδες ανθρώπινες ζωές και έχουν καταστρέψει περιουσίες τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, υπαίτια είναι η ίδια κυβέρνηση. Η οποία μάλιστα δεν σταματά να εργαλειοποιεί ακόμη και την κλιματική αλλαγή και να την παρουσιάζει ως αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών, για να αποτινάξει από πάνω της τις ευθύνες της εγκληματικής ανικανότητας της και σχεδιάσει και να εφαρμόσει σχέδιο προστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Έχει αφήσει υποστελεχωμένη την Πυροσβεστική και από προσωπικό και από πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη, ενώ αρνείται να επανεξετάσει και το ζήτημα της επαναλειτουργίας με ουσιαστικές αρμοδιότητες στην χάραξη πολιτικής της Δασικής Υπηρεσίας.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το 1998, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κόντρα σε κάθε λογική και σε κάθε τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη, αποφάσισε την αφαίρεση της αρμοδιότητας της Δασοπυρόσβεσης από την Δασική Υπηρεσία και την ανάθεσή της στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε από τότε και δυστυχώς είναι καταστροφικά.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, πάντως, η Δασικές Υπηρεσίες εξακολουθούν να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αυτές που συντονίζουν και κινητοποιούν το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα, για να περιορίσουν και να σβήσουν τις φωτιές, ενώ βεβαίως έχουν και την όλη ευθύνη της λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών.
Η επαναφορά στην δράση των Δασικών Υπηρεσιών ίσως θα έπρεπε να είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται να κάνει η σημερινή κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την παραδοχή ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για τις τεράστιες καταστροφές βαρύνει την ίδια.