Μάλιστα έδωσε το λόγο στους υπουργούς που τον συνόδευαν για να τα εξειδικεύσουν.
Και ακούσαμε και εμείς όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός να μιλάνε οι κυβερνώντες για αποζημιώσεις, για διευκολύνσεις και όλα τα άλλα τετριμμένα σε παρόμοιες καταστροφές.
Αυτά που έχουμε ακούσει και άλλες φορές και πρόσφατα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Αυτό που δεν ακούσαμε από τα πρωθυπουργικά χείλη, ούτε από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ανάληψη ευθύνης για τις απώλειες τουλάχιστον 15 ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές δισεκατομμυρίων ευρώ από τις πλημμύρες. Απολύτως τίποτα.
Για τον πρωθυπουργό μάλλον κανείς δεν ευθύνεται που η χώρα βρέθηκε παντελώς ανοχύρωτη και ο κρατικός μηχανισμός επικίνδυνα ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία και να επέμβει αποτελεσματικά για την προστασία των ανθρώπων και των περιουσιών τους.
Λες και οι εξαγγελίες για τα μέτρα που θα ληφθούν μπορούν να σβήσουν τις ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο και την κυβέρνηση του.
Είναι αλήθεια ότι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, προσπάθησαν να το διορθώσουν και διέρρεαν πληροφορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οργισμένος για τον τρόπο δράσης του κρατικού μηχανισμού.
Ακόμη και αλήθεια να ήταν που δεν είναι, ποιον πλημμυροπαθή τον ενδιαφέρει η οργή του πρωθυπουργού; Οι πληγέντες από τις πλημμύρες, αλλά και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ικανοποιηθούν με την δήθεν «οργή» του πρωθυπουργού.
Έργα θέλουν να δουν, αλλά και την πολιτική τιμωρία των αρμοδίων υπουργών. Κάποιες απομακρύνσεις από υπουργικούς θώκους ήδη θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον πρωθυπουργό. Τότε ίσως και κάποιοι να πίστευαν στην οργή του.
Αλλά δεν έγιναν, γιατί ο πρωθυπουργός όπως ο ίδιος δηλώνει θεωρεί ότι για τους τουλάχιστον 15 θανάτους και τις ανυπολόγιστες ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις, αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφικό κεφάλαιο ευθύνεται η κλιματική κρίση.
Που και για την αντιμετώπιση της δεν έπραξε επίσης τίποτα. Λόγια και μόνο λόγια του αέρα, εστιασμένα στο πως θα μειώσει η χώρα μας την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.
Στην ουσία, όμως, των έργων υποδομής για την προστασία από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, εκεί δηλαδή που χρειάζεται υπευθυνότητα και δουλειά, η κυβέρνηση έμεινε μετεξεταστέα, προκαλώντας και δικαίως τη δική μας οργή. Που είναι πραγματική και όχι προσχηματική.
Το είδαν τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης -στην πλειοψηφία τους τα ελληνικά αρκούνται στο να «λιβανίζουν» την κυβέρνηση- με τη γερμανική Süddeutsche Zeitung να χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε ρεπορτάζ της ως «Μια χώρα που βυθίζεται» και να συμπεράνει πως «Ο Μητσοτάκης δεν θα αντέξει πολιτικά πολλά καλοκαίρια σαν κι αυτό».
Μένει να φανεί. Το πρώτο δείγμα αντίδρασης των πολιτών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα δείξει το πολιτικό μέλλον.