Απόλυτο δίκιο έχει ο σύμβουλος επί οικονομικών ζητημάτων του κ. Μητσοτάκη. Το ζητούμενο είναι τι κάνει η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Γιατί δεκαετίες ολόκληρες ακούμε τα ίδια και τα ίδια από όλες τους πολιτικούς και από όλες τις κυβερνήσεις.
Αλλά η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει και όχι μόνο σε επίπεδο ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στο επίπεδο των εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Μάλιστα ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε και στο «αγαπημένο» παράδειγμα των κυβερνήσεων, πως μόνο μια στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει κέρδη. Και ότι στην πλειοψηφία τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι που δηλώνουν κέρδη, αυτά είναι χαμηλότερα και από τα πενιχρά έσοδα που έχουν οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, πάντως, όπως άλλωστε και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που εξήγγειλε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, δεν είπαν κουβέντα για συγκεκριμένα κίνητρα που πρέπει να υπάρξουν, ώστε οι ίδιοι οι πολίτες-καταναλωτές να βάλουν φρένο στην φοροδιαφυγή που διαπράττουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
Οι πολίτες ακούνε συνέχει για μέτρα, αλλά αυτά που ακούνε τα έχουν ακούσει ουκ ολίγες φορές, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις τους ζητάνε να γίνουν οι ίδιοι φοροελεγκτές, αλλά χωρίς κανένα bonus για την «δουλειά» αυτή.
Και το ισχυρότερο bonus που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τους πολίτες για να απαιτούν σε ανεξαιρέτως όλες τους τις συναλλαγές αποδείξεις και τιμολόγια, ώστε όλα να είναι στο φως, θα ήταν η πλήρης απαλλαγή από φόρους των ποσών που δαπανούν για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Τότε ναι το κίνητρο είναι μεγάλο.
Γιατί το «δόλωμα» που χρησιμοποιούν όσοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν θέλουν να κόψουν αποδείξεις προς τους καταναλωτές για να μην φορολογηθούν είναι «χωρίς απόδειξη θα πληρώσεις λιγότερα γιατί δεν θα μπει ΦΠΑ».
Και οι καταναλωτές «τσιμπάνε». Έτσι το κράτος χάνει και το 24% του ΦΠΑ και το 22% φόρο που θα έπρεπε να πληρώσει ο επαγγελματίας και ο επιχειρηματίας αν έκοβε απόδειξη επί του ποσού που εισέπραξε.
Αν, όμως, η κυβέρνηση θεσμοθετήσει την αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα των καταναλωτών όλων των εξόδων που έχουν κάνει με αποδείξεις, τότε δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να μην απαιτούν αποδείξεις.
Και θα ήταν και αυτοί ωφελημένοι και τα κρατικά ταμεία γεμάτα.