Η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε, χθες, με 176 «ναι» το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Αλλά το κόμμα που βγήκε πιο λαβωμένο, από την διαδικασία αυτή χωρίς αμφιβολία ήταν το κυβερνών.
Από τη Νέα Δημοκρατία που ήταν και αυτή που έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, 20 ψήφισαν «όχι», ενώ καταγράφηκαν και 31 αποχές.
Με απλά μαθηματικά σχεδόν ένας στους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές απέρριψε ένα νομοσχέδιο που κατά κοινή ομολογία, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι 51 από τους βουλευτές του έχουν ιδέες και το χειρότερα πράττουν έστω δια της ψήφου τους κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα τόσο για τη Νέα Δημοκρατία, όσο και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πόσο μάλλον δε όταν μόλις λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση του καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Ως μια κυβέρνηση που δεν σέβεται μεταξύ άλλων τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μπορεί μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να υπήρξε –περιέργως πως- πανηγυρικό κλίμα στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός να θριαμβολογούσε γιατί η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι χώρα μας σήμερα είναι μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και πολύ λιγότερο το ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τότε θα επρόκειτο περί ενός προσωπικού «Βατερλό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί το νομοσχέδιο δεν θα «περνούσε».
Με 107 ψήφους υπέρ τώρα θα μιλούσαμε όχι μόνο για ένα νομοσχέδιο που δεν πέρασε από τη Βουλή, αλλά ακόμη και για απώλεια της δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προφανώς για πρόωρες εκλογές.
Το νομοσχέδιο πέρασε λοιπόν από Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα για την κυβερνώσα παράταξη πέρασαν και αυτά. Όχι, η Νέα Δημοκρατία δεν απαλλάχτηκε από τα ακροδεξιά της βαρίδια που είναι και πολλά. Το πρόβλημα όπως αποδείχθηκε χθες στη Βουλή υφίσταται και είναι και μεγάλο.
ΥΓ. Ούτε το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάντως σε καλύτερη θέση από άποψη συνοχής της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Μπορεί να μην καταψήφισε κανένας βουλευτής του το νομοσχέδιο, ωστόσο καταγράφηκε η αποχή 11 βουλευτών από τους 32 που διαθέτει στα έδρανα της Βουλής. Και εδώ, με απλά μαθηματικά, το πρόβλημα είναι εξ ίσου σοβαρό με αυτό της ΝΔ καθώς επίσης ένας στους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γύρισαν την πλάτη όχι μόνο στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη.