Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη μόνιμη ακρίβεια που συμπιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς έχουν προκαλέσει μία σειρά ανοιχτών υποθέσεων τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα.
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών που επανέφερε στο συλλογικό υποσυνείδητο τις τραγικές στιγμές που βίωσε ολόκληρη η χώρα ένα χρόνο πριν. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχουν καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα μια σειρά πολιτικών και διοικητικών στελεχών εμπλεκόμενα με την υπόθεση, τα οποία, σε γενικές γραμμές, δεν έχουν καταφέρει να δώσουν πειστικές απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ πολλά από αυτά τα στελέχη εμφανίζονται τουλάχιστον αποστασιοποιημένα και χωρίς την απαραίτητη ενσυναίσθηση που επιβάλλει η τραγικότητα του γεγονότος.
Προφανώς και δεν αποτελεί ζητούμενο για τους μάρτυρες μιας εξεταστικής επιτροπής η συμμετοχή τους στην οδύνη των συγγενών των θυμάτων, η εικόνα, όμως, που εκπέμπουν, τραυματίζει το κυβερνητικό αφήγημα, καθώς αφήνει αναπάντητα ερωτήματα και επιτείνει το αίσθημα ατιμωρησίας που σχηματίζουν οι πολίτες για τους υπεύθυνους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Το πολιτικό άθροισμα όλων των παραπάνω προκαλεί έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η κατάσταση, όμως, που επικρατεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με την απουσία οργανωμένων και στοχευμένων κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων από τα υπόλοιπα κόμματα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διαχειρίζεται την πίεση των γεγονότων χωρίς κάποια σοβαρή δημοσκοπική φθορά.
Η ΝΔ περισσότερο ανησυχεί για την υπέρσυντηρητική της πτέρυγα, εκεί όπου τα τρία κόμματα δεξιά της συνασπίστηκαν για πρώτη φορά εναντίον της με την απόφασή τους να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες βλέπουν την κίνηση της ΝΔ προς το κέντρο και επιχειρούν να διεμβολίσουν από τα δεξιά την κυβέρνηση, ευελπιστώντας να απορροφήσουν απογοητευμένους ψηφοφόρους ενόψει των Ευρωεκλογών που ούτως ή άλλως προσφέρονται για πειραματισμούς και μια πιο απενοχοποιημένη εκλογική συμπεριφορά.
Τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO είναι αποκαλυπτικά: στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου για τις εθνικές εκλογές το συνολικό ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων καταγράφεται στο 12% ενώ στην ερώτηση για τις επικείμενες Ευρωεκλογές το αντίστοιχο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 17,8%.
Εντός της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου των εθνικών εκλογών το ποσοστό συσπείρωσης ανέρχεται στο 75,1% ενώ αυτό των αναποφάσιστων στο 11,8%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ερώτηση των Ευρωεκλογών είναι 66,6% και 19,9%.
Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς είναι προς το παρόν μικρές και κατευθύνονται κυρίως προς την Ελληνική Λύση. Το ένα πέμπτο, ωστόσο, του εκλογικού της σώματος που εμφανίζεται αποστασιοποιημένο, δηλώνοντας προσώρας αβέβαιο ως προς την τελική του επιλογή, είναι φυσικό να προκαλεί προβληματισμό στην κυβερνητική παράταξη, καθώς όπως προαναφέρθηκε, τα χαρακτηριστικά της ευρωκάλπης ευνοούν τις φυγόκεντρες τάσεις που δεν είναι εύκολο να τιθασευτούν, αφού στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία η ΝΔ δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον φόβο της ακυβερνησίας ή της ανατροπής της κανονικότητας όπως θα μπορούσε δυνητικά να κάνει στην εθνική κάλπη.
Από την άλλη οποιαδήποτε προσπάθεια συσπείρωσης της εκλογικής βάσης της ΝΔ μέσω της μετατροπής των Ευρωεκλογών σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με δημοψηφισματικά χαρακτηριστικά μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες όπως κατέδειξαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
(Ο Αντώνης Παπαργύρης είναι Διευθυντής ερευνών της GPO- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Τα Νέα")