Για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο –αν δηλαδή εάν πράγματι αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων- δεν μπορούν να απαντήσουν ούτε οι Συνταγματολόγοι, οι απόψεις των οποίων διίστανται.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέβαλε τη θέση της έχοντας τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών, δείχνοντας για πολλοστή φορά πως αδιαφορεί για τις θέσεις και τις απόψεις όλων των άλλων κομμάτων που βρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο με το συνολικό 59% των ψήφων του ελληνικού λαού έναντι του 41% που η ίδια έλαβε στις τελευταίες εκλογές.
Αυτό είναι θα πει κανείς το πολιτικό μας σύστημα και αυτά είναι τα αποτελέσματα της κατάργησης της απλής αναλογικής και της εφαρμογής της ενισχυμένης. Να δίνει την δυνατότητα στην όποια κυβέρνηση να απολαμβάνει πλειοψηφίας στη Βουλή και να κάνει ότι θεωρεί κατά το δοκούν σωστό.
Στην περίπτωση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, πάντως, υπάρχει και το προαναφερόμενο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας. Και το πλέον ορθό θα ήταν αφού υπάρχει διχογνωμία στους κόλπους των συνταγματολόγων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, να αφήσει η κυβέρνηση τις βιασύνες της και να περιμένει την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση/κατάργηση του άρθρου 16 και μετά όλα να γίνουν με τον απολύτως ορθό τρόπο.
Με ένα τρόπο που δεν θα άφηνε κανένα μελανό σημείο για καταπάτηση του Συντάγματος πως όφελος κάποιων λίγων ευνοούμενων επιχειρηματιών της κυβέρνησης. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τα δήθεν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια των Μητσοτάκη-Πιερρακάκη δεν θα είναι άλλα από τα «μασκαρεμένα» ήδη λειτουργούντα αμφιλεγόμενα κολέγια στη χώρα μας, ίσως και κάποια παραρτήματα ξένων μη αναγνωρισμένης αξίας πανεπιστημίων. Ακόμη και αν υπάρξει κάποιο ξένο πανεπιστήμιο από τα θεωρούμενα «γνωστά» που έρθει στην Ελλάδα, σίγουρα δεν θα είναι μη κερδοσκοπικό. Γιατί αν είναι να μην κερδίζει γιατί να έρθει και να λειτουργήσει στη χώρα μας.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να παρακάμψει το Σύνταγμα και το άρθρο 16 και βρήκε τον τρόπο, μέσω διακρατικών συμφωνιών -με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος- που, προσφέρουν τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Το ζητούμενο για τη χώρα μας δεν είναι αν τελικά λειτουργήσουν ή όχι ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιβάλει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δεδομένης και της ιδεολογικής της θέσης να εχθρεύεται κάθε τι δημόσιο.
Και στην περίπτωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις - με πιο πρόσφατη την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και της δημόσιας υγείας με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία- δεν τηρεί ούτε καν τα προσχήματα.
Βιάζεται να τελειώσει τη δουλειά κατεδάφισης κάθε δημόσιας δομής προς χάριν των ιδιωτικών συμφερόντων.