Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία, έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα και αντιδικούν δημοσίως για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στους λαούς της Δύσης.
Το «χορό» των δηλώσεων εναντίον συμμάχων ξεκίνησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που ευθέως ζήτησε από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να εκδιώξουν τους Ρώσους.
Οι δηλώσεις Μακρόν βρήκαν κάθετα αντίθετο τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο οποίος με τον αέρα του πλέον ισχυρού Ευρωπαίου ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει και μάλιστα προχωρώντας ‘ένα βήμα παρακάτω αρνήθηκε να στείλει ακόμη και όπλα -πύραυλοι Τάουρους- που κάποιοι λένε ότι είχε τάξει στον Ζελένσκι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, που απάντησε στον Μακρόν οξύνοντας το κλίμα πως «Δεν χρειαζόμαστε συζητήσεις για το αν έχουμε περισσότερο ή λιγότερο θάρρος. Αυτό δεν βοηθά πραγματικά στην επίλυση των προβλημάτων της Ουκρανίας».
Στον καυγά για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο Πούτιν μπήκε εμμέσως πλην σαφώς και η εκτός Ε.Ε., Βρετανία, όχι ακριβώς για την αποστολή είτε στρατευμάτων είτε οπλισμού στην Ουκρανία, αλλά κυρίως γιατί οι Γέρμανοι έκαναν μεγάλη γκάφα καθώς οι Ρώσοι τους υπέκλεψαν απόρρητες στρατιωτικές συνομιλίες. Και μεταξύ αυτών που «άκουσαν» οι Ρώσοι ήταν ότι η Βρετανία έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, που τώρα μετά τις αποκαλύψεις θα βρεθούν σε κίνδυνο.
Ο Μακρόν στο μεταξύ επανήλθε με νέα αμφιλεγόμενη δήλωση του για να υπερασπιστεί την άποψη του ότι η Δύση πρέπει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εναντίον του Πούτιν, αποκαλώντας δειλούς όσους αρνούνται να το πράξουν, για να διευρυνθεί έτσι η διχογνωμία στους Δυτικούς συμμάχους και αυτή τη φορά μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο.
Αυτά τα περί δειλίας του Μακρόν δεν το ανέχτηκαν οι ΗΠΑ και μπήκαν δυναμικά αλλά και καθοριστικά στον «εμφύλιο» των Δυτικών στέλνοντας μήνυμα στον Γάλλο Πρόεδρο –προφανώς και στους Βρετανούς- πως συμφωνούν με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και δεν πρόκειται να στείλουν στρατό στην Ουκρανία εναντίον του Πούτιν και διαφωνούν με την άποψη περί δειλίας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι: «Δεν θα υπάρξουν Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Ξέρετε γιατί; Δεν ζητάει αυτό ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ζητάει εργαλεία και δυνατότητες. Δεν ζήτησε ποτέ να πολεμήσουν για τη χώρα του ξένοι στρατιώτες».
Ίσως αυτή η παρέμβαση της υπερδύναμης, βάλει φρένο στον «εμφύλιο», δεδομένου άλλωστε πως, οι περισσότερες χώρες της Δύσης έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζουν ένα τέτοιο σενάριο για αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία εναντίον του Πούτιν.
Το κακό πάντως έχει γίνει, αφού είναι εμφανές ότι στους κόλπους των Δυτικών συμμάχων δεν υπάρχει σύμπνοια και ομοφωνία. Ο Πούτιν τους έχει κάνει άνω-κάτω.