Η αναφορά αυτή του επικεφαλής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έγινε στο βρετανικό BBC και προφανέστατα είχε στόχο να «πανικοβάλει» τους συμμάχους για να αυξήσουν την χρηματοδότηση τους προς το ΝΑΤΟ.
Άλλωστε το είπε ανοιχτά στη συνέχεια, εκφράζοντας την … ελπίδα του πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία.
Το θέμα, όμως, που γεννάται εδώ, είναι ότι ενώ ο κ. Στόλτενμπεργκ, ζητάει επί πλέον κονδύλια για την ενίσχυση της Ουκρανίας, απέναντι στη Ρωσία, επισείοντας και τον κίνδυνο της «συμμαχίας αυταρχικών δυνάμεων», ο πρόεδρος της Ουκρανίας «αδειάζει» τις ΗΠΑ που αποτελούν και την ηγέτιδα χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι έκανε , χθες, μια ακόμη έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να του δώσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια που του έχουν υποσχεθεί, εκπέμποντας σήμα κινδύνου, πως σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ, πάντως, εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα και το βάρος το μεταθέτουν στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ σε όλες τις άλλες χώρες μέλη του.
Αν «πιάσει» η ιστορία της «συμμαχίας των αυταρχικών δυνάμεων» εναντίον της Δύσης έχει καλώς. Το ΝΑΤΟ θα εισπράξει χρήματα, τα οποία πάντως στην Ουκρανία δεν πρόκειται να καταλήξουν. Στα ταμεία του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν για να γίνει ακόμη πιο «ισχυρό» και να προστατέψει το Δυτικό κόσμο από τους αυταρχικούς εχθρούς του. Επί πληρωμή βέβαια.
Αν πάλι δεν «πιάσει» η ιστορία των επικίνδυνων συνασπισμένων αυταρχικών εχθρών, τότε ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ που το ελέγχουν θα ευθύνονται για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Και η «ιστορία» σε μια τέτοια περίπτωση έχει ήδη αρχίσει να γράφεται, με τον γγ του ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι: «Στο τέλος της ημέρας, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει τι είδους συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να βρεθούν σε μια θέση όπου θα επιτύχουν πραγματικά ένα αποδεκτό αποτέλεσμα γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Λέει ο κ. Στόλτενμπεργκ δηλαδή, πως η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς προφανώς χάνοντας εδάφη. Με απλά λόγια να συνθηκολογήσει.
Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι Δυτικοί σύμμαχοι δεν πρόκειται να «σώσουν» την Ουκρανία, την οποία είναι αυτοί που ενέπλεξαν σ’ αυτόν τον μακροχρόνιο καταστροφικό πόλεμο.
Γιατί αν είναι να τη συμβουλεύουν να συνθηκολογήσει γιατί δεν το έλεγαν από την αρχή του πολέμου με τη Ρωσία και της υπόσχονταν πακτωλό χρημάτων και πολεμικού εξοπλισμού εναντίον του Πούτιν;
Γιατί άφησαν να χαθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν οικονομικά εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη;
ΥΓ. Το κακό είναι ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που είχε αποκαλέσει «εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ και ζητούσε την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής συμμαχίας για την ασφάλεια της Ευρώπης, τώρα «τα έχει γυρίσει» και σιωπά.